reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V továrnách WD a Toshiby vypadl proud, hrozí růst cen NAND pamětí

30.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
V továrnách WD a Toshiby vypadl proud, hrozí růst cen NAND pamětí
Ceny paměťových komponent jsou hodně závislé na produkčních problémech a pouhý 13minutový výpadek proudu srazí čtvrtletní produkci WD a Toshiby na polovinu. S tím roste i hrozba nárůstu ceny NAND pamětí
Není to poprvé, co nějaká nemilá událost dramaticky ovlivní produkci pamětí. V minulosti jsme tu měli různá zemětřesení, záplavy a nyní výpadek proudu v délce 13 minut. Ten postihl dvě továrny společností WD a Toshiba v japonské provincii Yokkaichi 15. června, přičemž tato událost se projevila v poškození waferů i dočasného znefunkčnění výrobních nástrojů, které stále nepracují správně. Společnost WD se nechala slyšet, že proti plánu klesne produkce o neuvěřitelných 6 exabytů, což je polovina její čtvrtletní produkce. Kolik paměti se “ztratilo” u Toshiby, není známo, protože však vyrábí zhruba o polovinu čipů více než WD, předpokládá se okolo 9 EB.
 
WD Green SSD
 
Výroba jednoho waferu totiž zabere okolo 10 týdnů, takže výpadek ovlivní téměř čtvrt roku produkce. Je tak docela reálnou hrozbou, že v následujících měsících o něco vzroste cena NAND Flash pamětí. Připomeňme totiž, že Toshiba a Western Digital spolu drží asi 35 % trhu s těmito pamětmi, takže jde o téměř pětinový, možná šestinový výpadek celého trhu, což není málo. Předpokládá se tak nárůst cen okolo 5-10 %, což naštěstí není až taková tragédie. Společnosti potvrdily, že provoz továren je nyní částečně pozastaven, je potřeba zprovoznit všechny výrobní stroje a k plnému výrobnímu tempu se vrátí asi až někdy kolem poloviny července.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama