reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V USA už federálové budou moci sestřelit drony z oblohy

5.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
V USA už federálové budou moci sestřelit drony z oblohy
Kongres v USA schválil nové zákony ohledně letectví, které např. zvyšují práva cestujícím v letadle, nicméně také upravují možnosti sestřelení podezřelých dronů. Bezpečnostní složky je budou moci zneškodnit i bez povolení.
V USA došlo k nemalým změnám v letecké dopravě. Senát schválil nová nařízení, která např. zvyšují práva cestujících v letadlech, upravují však také záležitosti kolem dronů. Ty totiž v poslední době představují čím dál větší riziko, ať už jde o nezodpovědné letce nebo útoky teroristů. Aby bylo možné podezřelé drony co nejrychleji zneškodnit, bezpečnostní složky nově dostanou právo takové drony odstranit i bez toho, aniž by k tomu měli nejprve povolení. Dostávají i právo převzít nad takovým dronem kontrolu nebo jej na místě zabavit.
 
Dron DJI
 
dron DJI Spreading Wings (pořízeno ultrazoomem Canon PowerShot SX430 IS)
 
Kritici nového zákona se obávají, že toto bude v praxi zneužíváno a může to zabránit např. novinářům pořizovat záběry z míst, kde se to bezpečnostním složkám nebude líbit (např. při politicky citlivých situacích). Tvrdí tedy, že tento zákon je v rozporu s Prvním a Čtvrtým dodatkem ústavy, ohrožuje tedy např. svobodu slova a schopnost lépe informovat o dění. Přesto se předpokládá, že zákon co nevidět podepíše prezident Donald Trump.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama