Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Válka Číny a USA pokračuje: Čína vydá vlastní blacklist

7.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Válka Číny a USA pokračuje: Čína vydá vlastní blacklist
Obchodní válka mezi Čínou a USA pokračuje dál. Poté, co USA daly čínské Huawei a jeho partnery na černou listinu, se Čína rozhodla udělat to samé. Brzy tak vydá svůj vlastní seznam amerických společností, které budou zakázány.
Americký prezident Donald Trump to s bojem s Čínou myslí opravdu vážně a jeho asijský protivník si to nechce nechat líbit. Čínská vláda tak poté, co Spojené státy americké daly Huawei a jeho partnery na černou listinu, udělá podobný seznam závadných amerických společností. V seznamu "nespolehlivých" společností budou ty, u kterých vidí Čína problémy s porušováním tržních pravidel a obchodních smluv, nebudou chybět ty, které se v minulosti zachovaly nějakým způsobem diskriminačně, poškodily čínský byznys a pochopitelně tu budou i ty, které by mohly být hrozbou pro národní bezpečnost.
 
Čínská vlajka
 
Mluvčí ministerstva obchodu Gao Feng přímo zmínil i to, že bude cílit např. na takové společnosti, které jakkoli blokovaly čínské firmy z nekomerčních důvodů. V čínských sdělovacích prostředcích se mluvilo i tom, že Čína sice žádnou válku nechce, ale pokud ji USA bude chtít, je připravena bojovat až do konce.
 
Výsledkem banu vybraných amerických společností může být zákaz prodeje jejich produktů, zabránění investicím na čínském trhu nebo získání licencí od čínských partnerů pro své produkty. Zároveň chce Čína zabránit představitelům amerických společností přicestovat do země, zamítne jim víza a jakékoli jiné pracovní aktivity. Prozatím však není jasné, kterých společností by se tyto sankce měly dotknout, příjemné to ale asi nebude pro žádnou z obou ekonomik.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.