reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve si během dvou dnů posvítili na skoro 90.000 podvodníků

24.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Valve si během dvou dnů posvítili na skoro 90.000 podvodníků
Společnost Valve ztrácí zájem bojovat proti falešným či nekvalitním hrám, ale podvodníků z řad hráčů se to netýká. Na ty si firma nedávno posvítila a téměř 90.000 z nich dostalo pověstného banána, čili ban. 
Dříve bylo podvádění ve hrách způsob, jak si ulehčit snahu v případě, že daný titul byl nad naše schopnosti. Samotní vývojáři tak do svých her vkládali cheaty. Je ale rozdíl, když soupeříme s počítačem a samotnou hrou, nebo s lidskými protihráči, kteří pak podvodníky nelibě nesou, a tak se z toho stalo velké téma, jež společnost Valve řeší na své platformě Steam pomocí rovněž svého systému VAC (Valve Anti-Cheat). 
 
 
Dle dostupných dat Valve během dvou dní rozeslal bany 28.469 a 61.479 lidem, a to 18. a 19. července. To můžeme zjistit ze SteamDB, kde se objevuje přehled o tom, co se na platformě za daný týden událo. A ačkoliv jsou obě čísla zcela přesná, nemusí a také nevypovídají o tom, kolik lidí přesně dostalo ban, protože v nich nejsou zaneseny účty vedené jako neveřejné. V pozdějších dnech se pak počet banů propadl, ale celkový vývoj ukazuje na to, že podvodníky v posledním roce řeší především herní vývojáři samotní s využitím vlastních možností. 
 
Systém VAC automaticky skenuje zařízení připojená na servery s touto aktivovanou ochranou a dle Valve systém spustí, když detekuje použití nějakých modifikací hry softwarem třetí strany, který dá hráči výhodu nad ostatními. Prostě a jednoduše sleduje, zda nebyl pozměněn spustitelný soubor hry a klíčové dll knihovny. 
 
Lidé z Valve si jsou přitom svým VAC velice jistí, protože rozeslané bany jsou nezvratné a s nikým o nich nemůžeme vyjednávat včetně podpory Steamu. Firma také říká, že pokud byl nějaký ban udělen nespravedlivě, automaticky to bude napraveno, což může zafungovat třeba v případě, kdy byla nějaká dostupná modifikace mylně označena za cheat. 
 
Pro oněch necelých 90.000 lidí to znamená, že si budou muset případě zřídit nový účet na Steamu, takže je zřejmé, že člověk využívající cheaty má pravděpodobně pro dané účely vedlejší účty vedené právě pro případ, že by je VAC zrušil, aby to tolik nebolelo. 
 
 


reklama