reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Valve VAC za jeden den zrušil desetitisíce účtů na Steamu

11.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Valve VAC za jeden den zrušil desetitisíce účtů na Steamu
Ihned po skončení letošního Steam Summer Sale se objevil velice neobvyklý výkyv, kdy Valve Anti-Cheat System (VAC) zaúřadoval a v krátké zrušil přes 40 tisíc uživatelských účtů. To je skutečně neobvyklý a nebývalý výkyv. 
Steam Summer Sale, čili letošní letní výprodej na Steamu už je minulost, ale právě s ním je spojený značný výky v počtu zakázaných účtů. Právě 6. červenec byl velice aktivní den pro Valve Anti-Cheat System (VAC), čili automatický systém pro potírání podvodníků. Ten v podstatě naráz zrušil celkem 40.445 účtů, což je naprosto nevídaný počet, jemuž se nejvíce přibližuje číslo 15.227 z loňského října. V dalších asi pěti tisíc případech byly přitom minulý čtvrtek zrušeny účty na základě stížností dalších hráčů (tzv. Game Bans), což představuje také výkyv, ale už daleko mírnější.
 
 
Účty na Steamu tak rušil především automatizovaný systém VAC, který je obvykle daleko méně aktivní, takže se můžeme pídit po tom, co se vůbec stalo. K tomu je třeba připomenout, že VAC detekuje cheaty, jimiž si hráči pomáhají v multiplayerových soubojích, a sleduje přitom i modifikace samotných spustitelných souborů hry i knihoven. Ne všechny hry přitom VAC podporují, ale pro ty známé, jež se potýkají s cheatery nejvíce, to většinou platí. 
 
Výprodej skončil akorát 5. července a vypadá to, že podvodníci prostě využili levných cen k tomu, aby si založili paralelní účty, zakoupili vybrané hry a vyzkoušeli si, jak dobře budou fungovat nové cheaty a zda je VAC bude schopen detekovat, přičemž to se mělo zdaleka nejvíce týkat CS:GO. Do té doby klidný VAC se ale po skončení slevové akce aktivoval a naráz zrušil mnoho takových účtů, přičemž společnost Valve nejspíše cíleně čekala na tento moment a pak systému VAC sundala náhubek. 

Je tak zřejmé, že tyto sondovací pokusy o otestování nových cheatů jsou stále častější, přičemž to také přispívá k toku peněz do peněženky firmy Valve. Do toho spadají jednak zakoupené hry, ale také vydělané virtuální zboží, které dle serveru VAC-ban dosáhlo hodnoty téměř 9 tisíc dolarů. 
 
reklama