reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ve Firefoxu přestala fungovat všechna rozšíření, existuje první oficiální oprava

5.5.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Ve Firefoxu přestala fungovat všechna rozšíření, existuje první oficiální oprava
Internetový prohlížeč Mozilla Firefox postihla chyba s vypršením certifikátů, kvůli které přestaly dnes v noci fungovat všechna rozšíření. V současné době je k dispozici první oficiální řešení, ale na další opravě vývojáři stále pracují. Doplněno.
Doplněno 5. 5. 2019: Mozilla ještě včera vydala první aktualizaci, která problém řeší. Stále jedná o přechodné, ale oficiální řešení. Pro její využití je nutné použít funkci Studie, kterou aktivujete v nastavení Soukromí a bezpečnost. Potom si prohlížeč na pozadí sám stáhne danou opravu, ale může to trvat až šest hodin. Instalaci hotfixu si můžete ověřit sami zadáním about:studies do adresního řádku. Pokud bude oprava už k dispozici, najdete mezi aktivními nebo dokončenými studiemi položku hotfix-update-xpi-signing-intermediate-bug-1548973. Později můžete funkci Studie opět vypnout.
 
 
Mezitím vývojáři pracují na řešení, které by problém s doplňky vyřešilo elegantnější formou. Zároveň zatím neexistuje žádné řešení pro Firefox ESR a Firefox pro Android. Mozilla také nedoporučuje používat neoficiální řešení uváděná, která by údajně mohla později způsobit potíže s instalací oficiální opravy. 
 
Původní článek ze 4. 5. 2019: Pokud jste dnes ráno spustili Firefox, možná na vás čekalo nepříjemné překvapení. O půlnoci koordinovaného světového času (UTC), tedy ve 2 hodiny ráno středoevropského letního času, vypršela platnost certifikátu pro podepisování rozšíření. Projevilo se to tak, že v internetovém prohlížeči přestaly fungovat všechny nainstalované doplňky, stejně tak není možné instalovat nové. Vývojáři o problému pochopitelně ví a během víkendu pracují na opravě, aby rozšíření zase fungovala. Do té doby nemá smysl zkoušet reinstalovat Firefox ani zkoušet jiné verze, problému se nezbavíte. Přesto se objevilo několik řešení, jak rozšíření dočasně zprovoznit.
 
 
Pokud používáte vývojářské nebo noční sestavení Firefoxu, přejděte do nastavení about:config (otevřením této adresy v adresním řádku prohlížeče) a u položky xpinstall.signatures.required nastavte hodnotu na False. Tím nastavíte, že rozšíření nebudou vyžadovat podpis, takže budou nadále fungovat. Složitější je situace v případě, že používáte stabilní sestavení Firefoxu. Do adresního řádku zadejte about:debugging a na stránce zaškrtněte položku add-on debugging. Potom prostřednictvím tlačítka Load Temporary Add-On otevřete prohlížeč souborů a přejděte do složky, kde jsou nainstalovaná rozšíření prohlížeče: C:\Users\<Uživatelské jméno>\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\<Název profilu>.default\extensions. V této složce najdete soubory .xpi, které pomocí tohoto návodu postupně otevřete. A nezapomeňte, že do opravení chyby nesmíte zavírat prohlížeč, jinak byste museli celý postup opakovat.
 
Před třemi lety, rovněž začátkem května, postihl Firefox podobný problém s certifikátem, který znemožnil používání add-onů. I proto byla aktuální chyba označena jako armagadd-on 2.0. Bezpečnostní výzkumník Kevin Beaumont upozorňuje, že výpadek postihl také Tor Browser, který je založen na Firefoxu. Přestala totiž fungovat výchozí rozšíření, ke kterým patří také jedno klíčové – NoScript. Uživatelé by si tedy měli před prohlížením ověřit, zda je tento doplněk funkční, v opačném případě by totiž mohli být snadno identifikováni prostřednictvím skriptů.
 


reklama