reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci nasimulovali marsotřesení dle dat z InSight

24.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Vědci nasimulovali marsotřesení dle dat z InSight
InSight na Marsu už nějaký ten pátek pomocí přístroje SEIS naslouchá, zda nezaznamená projevy seismické aktivity. To se mu ostatně už povedlo a na základě toho mohli vědci na Zemi simulovat toto "marsotřesení".
InSight tak už dokázal na Marsu zaznamenat otřesy, které ukazují, že tato planeta je s velkou pravděpodobností dosud seismicky aktivní. Nemělo by jít přitom o dopady cizích těles, ale celá tato záležitost bude muset být ještě potvrzena, aby si NASA byla jistá, co její přístroj Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) skutečně ukázal. Nicméně tomu se nyní věnovat nechceme, jako spíše tomu, na co se zaměřili výzkumníci z ETH Zurich. Ti využili právě data ze SEIS k tomu, aby vytvořili otřesy se stejným průběhem ve svých laboratořích. Do velké míry jde spíše o zábavný experiment. 
 
SEIS odložený na Marsu vedle InSight
 
SEIS detekoval první otřesy na Marsu, které měly jít z vnitra planety, už v dubnu tohoto roku a právě tato data by měla být použita v daném experimentu. 
 
 
V Curychu si k tomu vytvořili speciální místnost, která z pohledu kamery vypadá jako malý jídelní kout v bytě, ovšem jen do té doby, než sedící osoby začnou na svých židlích poskakovat a okolní věci se začnou třást. Nicméně z toho lze těžko poznat, co osoby mohou skutečně cítit, protože na různých světech vznikají různě probíhající otřesy. 
 
Díky seismografu, který na Měsíci zanechala mise Apollo 11, máme i příslušné záznamy otřesů. A zatímco na Zemi se během takových událostí obvykle nejdříve objeví silné počáteční P-vlny (podélné vlny s expanzí a kompresí ve směru šíření) a následně ještě silnější S-vlny (sekundární příčné vlny s kmitáním kolmo na směr šíření), otřesy na Měsíci jsou roztříštěné a ne tak uniformní a mohou trvat i hodinu či déle. Samozřejmě jsou ale také mnohem slabší, takže to, co pociťují lidé ve videu, sice odpovídá signálům z Měsíce či Marsu, ale v mnohokrát zesílené podobě. 
 
V případě otřesů zachycených na Marsu jde o 10milionkrát zesílený signál. Jsou tu také dvě rozlišitelné "rodiny" otřesů, a to vysokofrekvenční a nízkofrekvenční. Má se za to, že nízkofrekvenční vznikají dále od pozice sondy InSight a naopak. Průběh vln pak neodpovídá tomu, co máme u nás na Zemi, ale není podobný ani otřesům na Měsíci. Dalo by se říci, že se pohybují někde mezi a my se díky nim snad někdy příště dozvíme více o tom, co se uvnitř Marsu ukrývá. 
 
Zdroj: NASA JPL


reklama