reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci objevili první robustní magnetický materiál z jedné vstvy atomů

9.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Vědci objevili první robustní magnetický materiál z jedné vstvy atomů
Magnetické materiály zůstávají i v počítačovém průmyslu velice důležité a hledají se stále nové, které by v magnetickém záznamu zařídily pokrok. Veškeré dosud známé materiály však po svém ztenčení na pouze jednoatomovou vrstvu ztratily své vlastnosti.
Zdroje tak mluví o 2D materiálech, ale tohoto označení se už nyní raději vyvaruji, neboť jedna diskuze na toto téma stačila. Raději tak budeme mluvit o materiálu vytvořeném podobně jako grafen z jedné vrstvy atomů, který má potřebné magnetické vlastnosti, po čemž vědci už dlouho prahli. 
 
atomy chromu jsou v CrI3 napojeny vždy na šest atomů jódu
 
Nový výzkum Univerzity ve Washingtonu a MIT (Massachusetts Institute of Technology) tak vůbec poprvé přinesl robustní magnetický materiál, který si své vlastnosti zachovává i v podobě jedné vrstvy atomů a jde konkrétně o Crl3 (Chromium Triiodide), v jehož případě je každá jednotlivá molekula feromagnetická díky symetrickému spinu elektronů ve svých atomech. 
 
Na CrI3 je také zajímavé to, že pokud se z něj vytvoří materiál se dvěma vrstvami, pak ten svůj magnetismus zase ztrácí, ale ve třech vrstvách je opět magnetický. 
 
A jak byl tento materiál vyroben? Zjednodušeně to bylo tak, že se použila lepicí páska, díky níž se jednoatomová vrstva sebrala z krystalické podoby CrI3. 
 
Pak se můžeme ptát, k čemu může být vůbec něco takového dobré, čili v čem tkví potenciál jednovrstevného CrI3. Vědci mluví rovnou o "nových informačních technologiích", což nám moc neřeknem, ale dá se tušit, že to budou záznamové technologie s pozoruhodnou hustotou uložení dat. 

Zdroj: Hexus.net
reklama