reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vědci v NREL vyvinuli solární články se 47,1% účinností

16.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Vědci v NREL vyvinuli solární články se 47,1% účinností
Vývoj solárních panelů zdaleka neutuchá a vědci v National Renewable Energy Laboratory (NREL) přišli s novým typem článků Six-Junction III-V, který dokáže dosahovat jen stěží uvěřitelné 47,1% účinnosti.
Vědci z National Renewable Energy Laboratory (NREL) už roky pracují na solárních článcích s rekordními efektivitami. Např. v roce 2008 se jim povedlo dosáhnout 40,8% účinnosti u Triple-Junction článků, jenže takto vysoké číslo platilo jen tehdy, když šlo o vysoce koncentrované světlo (326× koncentrované sluneční světlo). Za uplynulých 12 let posunuli celý koncept ještě o něco dál a jejich nové Six-Junction III-V články dosahují už 47,1% účinnosti. Opět ale potřebují koncentrované světlo a tentokrát šlo o 143násobek toho slunečního. Takové panely jsou tedy vhodné např. pro vesmírné programy nebo sluneční elektrárny využívající koncentraci světla pomocí zrcadel.
 
NREL
 
Nicméně ani na přímém slunečním světle bez jeho koncentrace není účinnost vůbec k zahození a dosahuje vynikajících 39,2 % (hlavní otázkou je však cena takového panelu). Vtip je v tom, že na rozdíl od běžných solárních panelů, které jsou schopny převádět zpravidla jen jednu malou část světelného spektra, zde je rovnou šest různých typů vrstev (proto Six-Junction), kde se každá stará o konverzi světla jiných vlnových délek (tedy jiných barev). Tyto vrstvy jsou založeny na prvních ve III. až V. skupině periodické soustavy prvků (od toho III-V v názvu) a celkem je zde 140 vrstev (obvykle po desítkách z výše uvedených 6 typů). Přitom celková tloušťka všech vrstev dohromady dosahuje pouze třetiny tloušťky lidského vlasu. Vědci z NREL si věří, že mohou v budoucnu dosáhnout i více než 50% efektivity.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama