reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vedení Qualcommu jednomyslně odmítlo 130miliardovou nabídku Broadcomu

13.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Vedení Qualcommu jednomyslně odmítlo 130miliardovou nabídku Broadcomu
David dostal zálusk na Goliáše a neváhal za něj nabídnout celých 130 miliard amerických dolarů. Šlo o firmu Broadcom, která chtěla a stále asi bude chtít akvizovat větší Qualcomm, čímž by vznikla nová třetí elektronická světová trojka. 
Prozatím tak z dohody sešlo, neboť vedení společnosti Qualcomm nabídku firmy Broadcom jednomyslně smetlo ze stolu, ačkoliv šlo o celkových 130 miliard dolarů. Tím by Broadcom ohodnotil akci Qualcommu na 70 dolarů za kus, přičemž ty se už od začátku tohoto roku pohybovaly kolem 55 dolarů za kus. Nyní se ale vyhouply zpět tam, kam stoupaly celý předchozí rok, čili na cca 65 dolarů. 


Hock Tan, CEO firmy Broadcom, k tomu řekl, že návrh představoval pro akcionáře Qualcommu podstatný a okamžitý nárůst hodnoty jejich podílů a také možnost podílet se na vzestupu později vzniklé sdružené společnosti. Z té by se ihned stala vedoucí firma ve svém oboru komunikačních technologií s opravdu impresivním produktovým portfoliem. 

Vedení společnosti Qualcomm si vzalo týden na zvážení této nabídky a závěr je, že nebylo ohromeno, a to vůbec. Ve výsledku ani jeden člen představenstva firmy nebyl pro, a to z důvodu, že vznesený návrh nereflektuje její hodnotu.

Vedení Qualcommu věří, že produktové portfolio firmy stejně jako její patenty jí zajistí v dohledné budoucnosti dominantní postavení: "Žádná jiná technologická společnost nemá lepší postavení v oblasti mobilních technologií, IoT, automotive, cloudu či datových centrech a sítích," uvedl CEO Qualcommu Steve Mollenkopf. Jeho firma chce vést světovou transformaci sítí na pátou generaci (5G) a celkově růst v každém z uvedených segmentů. 

Samotný Qualcomm mimochodem aktuálně podniká akvizici firmy NXP Semiconductors, za niž vynaloží celkem 38 miliard dolarů, ale na druhé straně ji tíží soudní pře s firmou Apple ohledně plateb za hardware a licenčních poplatků, což se týká produktů iPhone a iPad. 



reklama