reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká Británie dovolila Amazonu testovat doručovací drony

27.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Velká Británie dovolila Amazonu testovat doručovací drony
Cílem společnosti Amazon pro blízkou budoucnost je otestovat doručovací drony, nicméně v USA neměl moc štěstí kvůli striktním pravidlům jejich provozu. Naproti tomu Velká Británie je benevolentnější a Amazonu dovolila provoz dronů bez přímé viditelnosti.
Amazon již nějakou dobu koketuje s drony systému Prime Air pro doručování balíků do 30 minut od objednání. Bohužel v USA moc štěstí nemá, neboť F.A.A. (Federal Aviation Administration), která se stará o legislativu s tímto spojenou, nedovoluje provoz dronů, na které operátor nemá přímý pohled a drony ani nemohou létat v noci. Toto je výrazným klackem pod nohy Amazonu, kde nedává smysl mít pro každý dron speciálního operátora, který na něj musí vidět celou dobu. To už může dopravovat balíky standardní cestou.


Doručovací dron Amazon


Mnohem více štěstí má Amazon ve Velké Británii. Zdejší úřad The Civil Aviation Authority totiž Amazonu dovolil provádět testy s doručovacími drony, na které už operátor nemusí vidět. Dokonce jeden operátor může ovládat více dronů zároveň, což je umožněno tím, že jsou částečně autonomní. Drony by měly být schopné detekovat překážky a vyhnout se jim. To, zda tyto poloautonomní systémy s operátorem fungují, bude právě předmětem výše zmíněných testů. Drony mají přidělenou letovou hladinu 400 stop, což je 122 metrů.



Tyto malé drony mají pro Amazon několik výhod. Jednak může zákazník snadno dostat své zboží za pár desítek minut, jednak je to levnější a také ekologičtější. I přesto, že v USA zatím nemohou létat, jak by Amazon chtěl se, bude se dál snažit přesvědčit F.A.A., aby své požadavky zmírnil. Pokud testy v Británii dopadnou dobře, bude mít možná další argument k dobru. Předpokládá se, že se to nakonec podaří, ale nečeká se, že by to bylo dřív než za dva roky.

Zdroj: nytimes.com, dailymail.co.uk, extrahw.com/

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama