reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká grafická vzácnost: NVIDIA TITAN V CEO Edition

22.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Velká grafická vzácnost: NVIDIA TITAN V CEO Edition
Přímo se svou pracovní pozicí výkonného ředitele (CEO) spojil Jensen Huang velice omezenou edici grafických karet TITAN V, která nemá "pouze" 12 GB paměti, ale rovnou 32 GB v čipech HBM2. 
Tato specialitka se nedostává na trh, ostatně i "běžný" TITAN V si můžeme koupit pouze přímo od firmy NVIDIA. Jensen Huang se rozhodl na konferenci Computer Vision and Pattern Recognition v Salt Lake City tyto karty rozdat, a to celkem 20 zkušeným výzkumníkům či týmům v oblasti umělé inteligence. Dle dostupných informací je vyloučeno, že se TITAN V CEO Edition 32 GB nakonec bude prodávat, takže bude nejspíše k dispozici pouze v podobě rozdané 20kusové edice, a půjde tak o velkou raritu. 
 
 
Je zřejmé, že tento TITAN bude nejspíše vycházet z karty Nvidia Quadro GV100, která využívá podobný grafický čip, ale právě se 32 GB HBM2. Jsou tu ale i další rozdíly, jako vyšší kapacita L2 cache a 128 ROP namísto 96. Dozvíme se tedy, jaké jsou podrobné specifikace rozdaných karet krom toho, že všechny jsou podepsány Jensenem Huangem? 
 
 
Dle serveru wccftech se na specifikacích krom kapacity pamětí nic nemění, ovšem to je vysoce nepravděpodobné. Musí se změnit přinejmenším šířka sběrnice, protože není možné na 3072bitovou (TITAN V) navěsit 32 GB pamětí. Sběrnice tak bude mít 4096 bitů stejně jako na Quadro GV100 a je otázka, zda díky tomu karta nebude mít i oněch 128 ROP. Rozhodně by ale měla mít plných 6 MB L2 cache z toho prostého důvodu, že každých 512 bitů paměťové sběrnice využívá 768 kB této cache. 
 
Může tak jít právě jen o přeznačené Quadro GV100. Jiná šířka sběrnice také zcela určitě ovlivní paměťovou propustnost, která by se mohla dostat na 870 GB/s, pokud ovšem NVIDIA nesnížila takt pamětí. 
 
Zdroj: Videocardz


reklama