reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká prachová bouře na Marsu ohrožuje rover Opportunity

12.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Velká prachová bouře na Marsu ohrožuje rover Opportunity
Rover Opportunity dokázal na Marsu přežít mnohem déle, než se očekávalo, i když už zdaleka není ve stoprocentním stavu. Nyní dostává ještě více zabrat kvůli velké prachové bouři, kterou by však dle NASA měl také přežít. 
Mars Opportunity už mnohokrát překročil svou životnost, která byla plánována na 90 Solů, čili marťanských dní a dnes je to již 5111 Solů, čili 5251 našich dní. O tom asi v roce 2004 ani nesnili, ale byla by škoda, kdyby aktuální velká prachová bouře, která na Marsu zuří, měla život Opportunity ukončit. Jeho problém je totiž především ten, že oproti roveru Curiosity a jeho plánovanému sesterskému Mars 2020 (dosud nepojmenovaný) se spoléhá na napájení ze solárních panelů. A panely plus prachová bouře není dobrá kombinace, i když vozítko již už pár takových přeci jen přežilo. NASA tak předpokládá, že Opportunity z bouře vyvázne v dobrém stavu. 
 
 
Sledováním počasí na Marsu je pověřena sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), která její zárodek odhalila 1. června. Ukázalo se, že ohrožen je rover Opportunity, takže jeho obsluha byla ihned informována a nedlouho poté bouře pokryla oblast 11,2 milionů čtverečných kilometrů, čili větší oblast, než jakou zabírá Severní Amerika. A Opportunity se ocitlo přímo uprostřed (viz malá modrá tečka) v údolí Perseverance: 
 
 
Dle NASA má bouře na žebříčku nepropustnosti světla hodnotu 10,8, což znamená, že na povrch Marsu dopadá jen mizivé množství slunečního světla. Opportunity už minulou středu hlásilo výrazný pokles energie v bateriích, takže byl uveden do úsporného režimu. O proběhlém víkendu se ale přesto dokázal přes MRO spojit se Zemí a ukázat, že je stále funkční. Udal ale svou vnitřní teplotu -29 °C, s níž musí bojovat topná tělesa udržující především baterie v teple. Kdyby ty selhaly, nastal by pochopitelně konec celé mise. 
 
Je tak otázka, jak dlouho bude bouře trvat a jak dlouho bude stínit jeho panelům. Už v roce 2007 přišla velká bouře, která trvala přibližně půl měsíce, ovšem ta měla také hodnotu nepropustnosti jen poloviční. NASA tak doufá, že tato bouře skončí co nejdříve, ovšem i kdyby ji Opportunity nezvládl, můžeme říci, že si dokázal splnit své. A to mnohokrát. 
 


reklama