reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velký svolávací podvod s kartami v Číně, AMD varuje zákazníky

14.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Velký svolávací podvod s kartami v Číně, AMD varuje zákazníky
S největší pravděpodobností těžaři kryptoměn stojí za podvodným svoláváním grafických karet v Číně, před nímž varuje společnost AMD i její AIB partner XFX. Těžaři zde cílí na karty Radeon RX 580. 
Radeon RX 580 už je bez pouhých čtyř dnů čtyři roky stará karta, která přišla na trh za oficiální cenu 229 USD za 8GB verzi a 199 USD za 4GB verzi. Ve hrách je zhruba na úrovni GeForce GTX 1060 6GB, čili už dávno to není mainstream, ovšem pro těžbu kryptoměn jde stále o velice užitečný hardware, který nabídne cca 28 MH/s při těžbě Etherea se spotřebou kolem 150 W. To samozřejmě není na dnešní dobu nejvyšší účinnost, ale to vyvažuje relativně nízká pořizovací cena, díky níž se karta dříve zaplatí. 
 
 
Čínští obchodníci s kartami, kteří dodávají těžařům (či samotní těžaři) se přitom nyní snaží z lidí lákat jejich Radeony RX 580. Vydávají se přitom za zástupce firem AMD či XFX, kteří mluví o velké svolávací akci kvůli jistým problémům s nestabilitou, což je pochopitelně nesmysl už jen kvůli tomu, o jak staré karty jde. 
 
Nejde ale rovnou o podvod na úrovni krádeže, neboť lidé, kteří se rozhodnou poslat svůj Radeon, za něj dostanou výměnou kartu GeForce GTX 1050 Ti či GTX 1060 3GB a někdy dokonce i finanční kompenzaci. Jde tak spíše o pokus vylákat z lidí hardware, který je jinak nedostupný a volba padla na RX 580, které jsou zřejmě v Číně hojně "k dispozici". AMD už k tomu vydalo oficiální prohlášení, kde se píše, že jde o podvod. 
 
 
Podvodníci se tak snaží karty buď vyměnit, anebo koupit, přičemž v druhém případě není nabídka na první pohled zcela špatná. Za 4GB verzi RX 580 mohou zájemci dostat až cca 3000 Kč za 8GB verzi dokonce 5600 Kč (900 a 1700 juanů). Pochopitelně se ale tak vzdají karty, která má evidentně vyšší hodnotu, a tak na tom nakonec mohou být lépe i ti, kteří se sice nechají podvést, ale dostanou alespoň slabší GeForce. 
 
Těžaři se tímto způsobem pochopitelně snaží zbavit slabých karet či takových, které už mají příliš málo paměti a pro těžbu se nehodí. A pokud jsou takovým způsobem schopni koupit 8GB Radeon RX 580 za cca poloviční cenu, než za jakou se běžně prodává z druhé ruky (platí i u nás), je to pro ně jistě dobrý obchod. 
 
Zdroj: Expreview


reklama