reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VESA představila specifikace DisplayHDR 1.0

12.12.2017, Jan Vítek, aktualita
VESA představila specifikace DisplayHDR 1.0
Video Electronics Standards Association (VESA) ohlásila nové specifikace, na nichž by měl být založen další otevřený standard. Jde o DisplayHDR 1.0, který se v prvé řadě zaměřuje na notebookové a desktopové PC monitory. 
Video Electronics Standards Association (VESA) si připravila konkrétně tři verze standardu DisplayHDR 1.0, a to následující. 
 
 
Je zřejmé, že jde o specifikace, které se liší tím, jaký maximální jas dokáží dané certifikované monitory nabídnout, čili 400, 600 a 1000 cd/m2. Daný standard také specifikuje barevný gamut, bitovou hloubku barev a také odezvu, ovšem pouze co se týče "rise time", čili rozsvícení pixelu. 
 
Monitory s těmito certifikacemi by tak měly nabídnout vyšší kontrast, přesnější barvy a živější zobrazení než klasické displeje, které můžeme označit za SDR (Standard Dynamic Range). To se bude hodit jak pro sledování videa a fotografií, tak samozřejmě i při hraní nebo samotné tvorbě obsahu. 
 
VESA vytvořila tyto specifikace ve spolupráci s více než dvěma tucty partnerských společností, které mají co do činění s technologií LCD. Myslí ale také na jejich skloubení s displeji typu OLED, které však mají mezi počítači jen mizivé, a to ani je jednoprocentní zastoupení. 
 
Základní specifikace tak počítají se 400 cd/m2, přičemž tato úroveň jasu byla vybrána ze tří důvodů. Předně jde o polovinu vyšší jas v porovnání s tím, co nabízí klasické notebookové displeje, pak se vyžaduje alespoň 8bitová hloubka, oproti 6bitům simulujícím 8 bitů a pak budou displeje s DisplayHDR 400 muset mít podporu HDR-10 a funkce global dimming. 
 
Od nových specifikací si tak můžeme slibovat, že vnesou do nabídky monitorů větší pořádek, než jaký tam vládne nyní. Jaké to přinese produkty, to uvidíme už brzy na CES v lednu. 
 


reklama