reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VESA zavádí certifikaci DisplayHDR True Black 600 pro displeje OLED

3.9.2021, Jan Vítek, aktualita
VESA zavádí certifikaci DisplayHDR True Black 600 pro displeje OLED
Video Electronics Standards Association (VESA) oznámila, že standard DisplayHDR True Black se rozrůstá o verzi 600, což se týká displejů typu OLED, a to pochopitelně s maximálním jasem 600 nitů. 
VESA si tedy připravila nový standard a specifikace DisplayHDR True Black 600, a sice speciálně pro displeje typu OLED, anebo také budoucí microLED. Jde zkrátka o specifikace pro displeje, kde svítí samotné pixely a subpixely a nevyužívá se klasické podsvícení panelů. 
 
 
Starší verze DisplayHDR True Black přitom nesou označení 400 a 500, takže je zřejmé, že nová DisplayHDR True Black 600 bude patřit těm nejlepším modelům s maximálním jasem 600 nitů. Na druhé straně tu bude ovšem hluboce černá s pouze 0,0005 nitů (cd/m2), což je dle VESA zároveň nejnižší hodnota, která může být spolehlivě měřena standardními kolorimetry. A nakonec mají displeje splňující nový standard poskytovat 50x vyšší dynamický rozsah a 4x kratší rise time v odezvě pixelů.
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Také se už dozvídáme, že na trh přichází první produkty, které nový standard splňují, a sice ASUS Vivobook Pro 14, Vivobook Pro 14X a Vivobook 15, které si jejich výrobce představí ve vlastní tiskovce. V případě nižších verzí 400 a 500 se už na trh dostalo několik tuctů modelů, které je splňují, nicméně mezi stolními monitory se technologie OLED (či podobné) objevuje jen poskrovnu a pokud ano, jde o velice drahé produkty, mnohdy z řad profesionálních produktů.  


reklama