reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírný národ Asgardia se opět ozývá, vypustí satelit

17.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Vesmírný národ Asgardia se opět ozývá, vypustí satelit
Zástupci samozvaného vesmírného národa Asgardia se opět ozvali, neboť chystají ještě letos v létě vypustit na oběžnou dráhu svůj první satelit. Má jít o první opravdový krok na cestě k vesmírné stanici i základně na Měsíci.  
Kdo ví, možná se lidé budou na dnešní kroky různých soukromých společností dívat jako na počátek masivní kolonizace blízkého vesmíru. Jisté je jen to, že k nim chce přispět také Asgardia, čili země a národ bez držav na samotné Zemi. V jejím případě už však nejde o pouhé utopistické koncepty, ale o první konkrétní krok na cestě k výstavbě měsíční kolonie a vesmírné stanice. 
 
 
K takovým vesmírným instalacím má Asgardia ještě daleko.
 
Tento satelit, jehož start je naplánován na letošní září, poletí v rámci zásobovací mise na ISS, a to Cygnus OA-8 společnosti Orbital ATK. Ohlásil to na setkání v Hong Kongu zakladatel Asgardie, ruský miliardář Igor Ashurbeyli. Tento satelit má sloužit k ukládání jistých dat celkem 200.000 vybraných zájemců-občanů Asgardie (celkově jich bylo přes půl milionu), přičemž nejde o žádné velké zařízení, jak napovídá už jen to, že satelit bude spravovat společnost NanoRacks. 
 
 
Půjde o cihličku s udávanými rozměry přibližně 20 x 20 x 10 cm, což uvedeným obrázkům moc neodpovídá, a tak půjde spíše o 20 x 10 x 10 cm. Ta bude obíhat Zemi ve výšce až 500 kilometrů a ponese 512GB úložné zařízení, na němž jednotlivci získají nanejvýš 300 kB prostoru. Celkově má satelit nést data milionu a půl lidí, přičemž ti poslední, kteří svůj datový podíl získají, obdrží jen 100 kB prostoru. Satelit je pro účely napájení vybaven celkem osmi bateriemi a také čtyřmi rozvinutelnými solárními panely. 
 
 
 
Zakladatel Asgardie hodlá v budoucnu vybudovat na oběžné dráze také celou konstelaci zařízení pro ochranu planety před vnějším nebezpečím, což bude zahrnovat asteroidy, sluneční erupce a také pozůstatky dříve vypuštěných satelitů a kosmické smetí obecně. 

Co se týče ještě ambicióznějších plánů, připravují se plány pro jistou čtyřúrovňovou orbitální stanici, jež připravuje Ministerstvo vědy a dokončeny mají být letos na podzim. A jak ukazuje první obrázek, evidentně se uvažuje o obrovské kruhové stanici s umělou gravitací tvořenou dostředivou silou. 
 
 
A jak ukazuje obrázek interiéru takové stanice, utopistické nálepky se Asgardia zatím rozhodně nezbaví, neboť je jasné, že ta by musela být obrovská. Nicméně to vyplývá už ze samotné její podstaty. 
 
Asgardia samotná se stále ještě formuje a v plánu je vytvoření potřebných organizací, jako jsou různá ministerstva, parlament i výkonná moc. Zajímavé také je, že o občanství Asgardie zažádalo do 20 dní po ohlášení přes půl milionu lidí, z nichž po odstranění těch nezpůsobilých (jako dětí) zůstalo jen necelých 200 tisíc. Nyní jich je dle aktuálních informací jen 210.000, ale to může být dáno opatrným výběrem dalších zájemců. Od tohoto měsíce má Asgardia také svou ústavu, takže pokud vás zajímají další podrobnosti, můžete pokračovat jejím prostudováním. 
 
Ze všech občanů jsou zatím čtyři pětiny mužů a nejvíce jich je ve skupině 18 až 35letých. Ze všech zemí světa se na tomto "národu" nejvíce podílí Číňané, pak Turci, USA a čtvrtá je Itálie. 

Zdroj: Asgardia
reklama