reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Video: Robotická ruka hraje na piano Rolničky

22.12.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Video: Robotická ruka hraje na piano Rolničky
Robotická ruka z Univerzity v Cambridgi se sice zdaleka nedokáže pohybovat tak obratně jako ta lidská, je ale schopná na piano zahrát jednoduché a známé melodie. Mezi ně patří například Rolničky. 
Vědci z Univerzity v Cambridgi vytvořili s pomocí technologie 3D tisku robotickou ruku, která zvládne zahrát na pianu jednoduché melodie. A protože se blíží Vánoce, tvůrci umělé paže zveřejnili video, ve kterém robot mimo jiné předvádí i to, jak zvládne zahrát melodii Rolniček. 
 
3D tištěná ruka nedokáže ani zdaleka napodobit komplexní pohyby, jakých by byl schopný člověk. Vědci se ale snažili ukázat, že i s omezenými možnostmi pohybu se dá vykouzlit poměrně hodně. 
 
 
Jednotlivé prsty nejsou samostatně pohyblivé, takže o vše se stará "zápěstí". Vědci tedy používají pasivní pohyb, který by měl usnadnit a zjednodušit ovládání humanoidních robotů. K výrobě robotické ruky tým z Univerzity v Cambridgi použil jak tvrdé, tak i měkké materiály pro 3D tisk, aby lépe napodobil stavbu skutečné lidské ruky bez svalů - tedy kosti a vazy. 
 
Vědecké týmy ještě čeká mnoho práce, protože většina robotů v současné době není schopna vykonávat tak plynulé a obratné pohyby, jako umožňuje lidské tělo. Tvůrci robotické ruky z Cambridge věří, že se jim s jejich přístupem podaří dosáhnout i složitých pohybových úkonů. Pokročilí roboti by pak měli být schopní provádět nejrůznější lékařské zákroky či manipulovat s předměty podobně obratně jako člověk. 
 
Zdroj: 3ders.org 


reklama