reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIVE Cosmos jako nový přenosný VR headset, VIVE Pro dostal sledování pohybu očí

8.1.2019, Jan Vítek, aktualita
VIVE Cosmos jako nový přenosný VR headset, VIVE Pro dostal sledování pohybu očí
Společnost HTC ohlásila novinky z oblasti virtuální reality. Máme tu jednak novinku v podobě zbrusu nového headsetu VIVE Cosmos a pak se můžeme podívat na to, kterak VIVE Pro dostal důležitou funkci sledování pohybu očí. 
Jensen Huang z NVIDIE se včera ostatně zmiňoval o funkci pro sledování pohybu očí, kterou budou jeho grafické systémy podporovat. V případě VR headsetů to není žádná nová myšlenka a založena je prostě na tom, že ostře vidíme pouze v malém úhlu, který pokrývá žlutá skvrna našeho oka. V případě monitorů nemá velký smysl něco takového používat, ovšem displeje headsetů jsou určeny k tomu, aby pokrývaly velký úhel pohledu, z čehož vyplývá, že značná část vykresleného obrazu v podstatě přijde vniveč. 
 
Postačí tak pokrýt ostrým obrazem právě tu část displeje, na niž se právě koukáme, a k tomu je třeba, aby počítač věděl, na co se zaměřují naše oči. Z toho důvodu nastupují technologie pro sledování jejich pohybu, a to jako nové verze již prodávaného headsetu VIVE Pro. 
 
 
VIVE Pro Eye se dostane do nabídky od 2. kvartálu 2019 a zaměří se především na podnikový trh. Z toho vyplývá, že takové technologie do mainstreamu ještě nepatří, ale to ani samotné headsety VIVE Pro. 
 
 
Pak tu máme VIVE Cosmos, kterýžto headset je hlavní VR novinkou firmy HTC na CES 2019. Jeho úkolem je nabídnout pohodlné, přístupné a přenosné VR, přičemž na trh se tento model ještě nechystá, protože teprve někdy v příštích měsících budou k dispozici první vývojářské sady a zatím se neví nic o nástupu na trh nebo o ceně. 
 
 
Co nám HTC slibuje? Jednak je to nový displej s minimalizovanými tmavými přechody mezi jednotlivými pixely, které jsou velký problém pro první generaci VR headsetů. Pak je to zbrusu nový systém pro sledování polohy a pohybu, kde HTC slibuje přesné sledování, ovládání gesty a 6DOF. 
 
VIVE Cosmos má být také o snadném zprovoznění, které je opět pro první generaci headsetů problém. Asi nikdo nechce před každým použitím zdlouhavě rozmisťovat sledovací zařízení, provádět kalibraci, atp. Cosmos bychom tak mohli prostě jen zapojit, nasadit a používat, přičemž díky odklopitelnému hledí s displejem se bude možné snadno a rychle opět dostat do reality, čemuž má pomoci i přepracovaný design využívající prostou obruč, kterou si nasadíme jako korunu. 
 
Nakonec můžeme zmínit nové VIVE ovladače, které jsou určeny i pro existující sledovací systémy a také pro hraní. Více nám o nich tiskovka neprozradila, stejně jako o tom, jaké technické parametry bude mít samotný Cosmos. 
 
Zdroj: wccftech 


reklama