reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Voodoo 5 6000 znovu vytvořena v bílém kabátku pro AGP

6.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Voodoo 5 6000 znovu vytvořena v bílém kabátku pro AGP
Že lidé na firmu 3Dfx skutečně nezapomněli, to dokládají i snahy o vytvoření moderních verzí starších karet této firmy. My tu nově máme dokonce už Voodoo 5 6000 se čtyřmi GPU a rozhraním AGP, ale chystá se i podpora PCIe. 
V posledních dnech jsme se věnovali firmě 3Dfx z trošku jiného pohledu, kdy šlo o její údajné obnovení a dokonce přichystání nových karet Voodoo. To byl pochopitelně podvod, nicméně pokud jde o zbrusu nové Voodoo 5 6000, pak to je zcela reálná věc. Ostatně velice podobná karta se objevila už dříve na černém PCB, které ale ještě využívalo sběrnici PCI, zatímco karty, jež firma 3Dfx chtěla před svým zánikem dostat na trh, byly určeny už pro AGP. 
 
 
Nyní se objevila velice podobná karta s rovněž čtyřmi čipy VSA-100, které se dokonce ještě dnes stále vyrábějí či možná spíše už jen prodávají. V každém případě jsou stále k dispozici, a tak jistý Anthony mohl vzít další čtyři tyto čipy a osadit jimi své bílé PCB určené již pro sběrnici AGP. Do moderního PC tak tuto kartu bohužel nenainstalujeme, to už máme větší šanci sehnat vhodný počítač pro předchozí verzi s PCI. Anthony však už shání od šikovných programátorů podporu, aby mu pomohli modifikovat ovladače, díky čemuž už by příští verze mohla být určena pro rozhraní PCIe. 
 
Prozatím ale Anthony plánuje vyrobit celkem 15 nových bílých verzí pro AGP, které mají dle rozmístění komponent velice podobný plošný spoj jako předchozí verze. Ukázaná karta ještě evidentně není dokončena, ale chybí jí už jen záslepka, ventilátorové konektory a chladiče samotných VSA-100. Oproti předchozí verzi má také jen jeden obrazový konektor, čili v takovém případě nebude moci fungovat jako pass-through, čili v režimu původní Voodoo 1, která ještě potřebovala být napojena na kartu zvládající 2D. To už Voodoo s čipy VSA-100 nepotřebuje, ale další port nám dal možnost ji využít v tandemu s další grafikou. 
 
Na druhou stranu je tu již modernější konektor přídavného napájení, čili 6pinový PCIe a ne starý Peripheral Power. A co se týče paměti, každý čip tu má k dispozici svých 32 MB paměti ve čtyřech 8MB modulech SDRAM na 166 MHz (zbylé jsou na zadní straně). Pokud by snad byl zájem, Anthonyho můžete kontaktovat na fórech Modlabs.net.
 
Zdroj: HotHardware 


reklama