Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci desek představují své modely pro 32jádrové Threadrippery

3.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Výrobci desek představují své modely pro 32jádrové Threadrippery
Velcí výrobci značkových základních desek unisono představili své modely pro nové procesory Ryzen Threadripper, které nabídnou až 32 jader. Můžeme se podívat jak na ně, tak i na balení těchto procesorů, které je vše, jen ne nudné. 
Gigabyte a MSI tak již vysílají na trh další základní desky, které však stále využívají čipset X399, neboť AMD žádný nový nepřipravilo. Nicméně výrobci desek si jako obvykle nemohou nechat ujít příležitost vydat nové modely pro novou generaci procesorů, neboť i bez nového čipsetu mohou leccos vylepšit, a to třeba napájení. Je jasné, že 32jádrový Threadripper bude žravější než starší 16jádrový. 
 
 
Ve všech případech jde o velké a také drahé základní desky, však také jde o základ vysoce výkonných pracovních stanic, i když výrobci je samozřejmě nabízejí se všemi vymoženostmi herních modelů. Nelze si však představit, že by někdo ve svém čistě herním PC preferoval 32jádrový Threadripper, na to máme v angličtině jeden pěkný jednoslovný výraz: overkill. Jde zkrátka už o příliš mnoho jader, které hry nevyužijí a procesory takového kalibru se dají využít spíše pro rendering nebo jiné náročné vícevláknové úlohy. 
 
 
Nová vlajková loď od firmy Gigabyte s paticí TR4 nese označení X399 AORUS Extreme a jde o model s cenou 500 dolarů, jenž je vybaven dostatečně výkonným napájením i pro 250W procesory. Uplatní se zde velké chladiče s heatpipe, dva 8pinové konektory dodatečného napájení procesoru a 10+3 fází PWM napájen. Samozřejmě zde nechybí ani RGB LED podsvícení pro efekt. Na hi-end desce pak nesmí chybět kvalitní audio, zde ESS Sabre Hi-Fi, pak i Wi-Fi a dokonce i 10Gb/s Ethernet. Deska přijde na trh 9. srpna. 
 
 
Své novinky pro X399 a Threadripper 2. generace připravil také Asus, ovšem ten (zatím) nenabízí nové desky, ale dodatečné chladicí sady pro již známé modely ROG Zenith Extreme, ROG STRIX X399-E a PRIME X399-A. Jde o nové pasivy a ventilátory, které mají za úkol lépe uchladit napájecí obvody na deskách zatížených odběrem právě nových procesorů s více jádry. Uvidíme, zda Asus tedy později přijde i s nějakým novým modelem. 
 
 
 
Společnost MSI si připravila stejně jako Gigabyte zbrusu nový model, a sice MEG X399 Creation, jehož název už napovídá, že pro herní počítač primárně určen není. Máme tu ale mamutí 19fázové napájení procesoru s kvalitními MOSFETy od IR. Nicméně přídavné napájení desky má k dispozici stejně jako model od Gigabyte dva 8pinové konektory.
 
Nakonec se díky Videocardz můžeme podívat na obal, v němž přijdou nové Threadrippery na trh. Procesor zde bude vystupovat z "ohnivé hory", jak by se dal nazvat oranžově podsvícený kus průhledného plastu.
 
 
 
V obalu se tak najde i místo pro LED a příslušné baterie. 
 
Zdroj: VideoCardz