Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci desek pro AMD přestávají podporovat starší CPU

18.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Výrobci desek pro AMD přestávají podporovat starší CPU
AMD má pro své nové desktopové procesory i APU na trhu jedinou patici namísto třech, které tu byly dříve. To s sebou přináší i nutnost podpory celé řady procesorů, která však výrobcům desek dělá problémy. Některé tak musí z kola ven.
Jde tak o patici AM4, která přišla po starších AM3+, FM2+ a AM1 jako univerzál pro CPU i APU. Aktuálně do příslušných desek můžeme nainstalovat čtyři řady procesorů a APU, a to jednak Ryzen první a druhé generace, Raven Ridge a staré Bristol Ridge jako ještě 28nm APU. Právě Bristol Ridge by alespoň v případě některých výrobců měly jít z kola ven. Ale proč? 
 
 
Bristol Ridge byly právě první čipy pro patici AM4 a nyní je už zcela zastínily nové Raven Ridge a i když ty jsou na výběr pouze dva, jde mělo by být v našem zájmu si vybrat právě jeden z nich, neboť Bristol Ridge jsou už zastaralé a mnohem pomalejší. 
 
Každý BIOS musí nést mikrokód podporovaných procesorů a pokud je takových procesorů hodně, může už takový BIOS nabobtnat nad rámec obvyklé kapacity 128 Mb BIOSových čipů. V takovém případě samozřejmě není problém využít 256Mb čipy, ale ty jsou pochopitelně dražší, a to více než dvojnásobně oproti 128Mb verzím. Takže jde jako obvykle o otázku peněz, a to konkrétně 3 či 4 dolarů. To už může být v ceně základní desky velice podstatná částka, a tak není divu, že výrobci si raději zvolí osekání podpory procesorů. 
 
Nutno říci, že to asi nikoho nebude bolet, však kdo by si dnes kupoval novou desku s AM4 a do ní instaloval Bristol Ridge? Možná snad jen v případě, že potřebuje počítač pro přehrávání filmů a využití internetu a jde mu především o cenu a ne o výkon. 
 
Je třeba také připomenout, že AMD samo využívá své procesory Bristol Ridge v nabídce upgradovacích sad. Ty rozesílá lidem, kteří měli tu smůlu a skončili se starou neaktualizovanou deskou, novým procesorem a nemají možnost, jak si aktualizovat BIOS. Takové sady pak slouží jako poslední záchrana, takže pokud začnou výrobci desek podporu Bristol Ridge z nových BIOSů odstraňovat, AMD bude muset rozesílat jiné procesory. 
 
Výrobci ale mají i jinou možnost, a sice namísto mikrokódů vyřadit z BIOSů nadbytečnou grafiku a zkrátka nepotřebné věci, aby ušetřili místo. Nicméně to je pouze dočasné řešení s tím, jak bude narůstat počet dalších procesorů pro AM4. Těch však dnes není tolik, kolik například procesorů pro AM3/AM3+ či FM2/FM2+, což napovídá, že samotné mikrokódy nových procesorů jsou objemnější, nebo tu zabírá v BIOSových čipech místo něco jiného. 
 
Jakých desek a výrobců se toto konkrétně týká, to se ze zdroje nedozvíme. Ten o celé věci mluví spíše obecně.
 
Zdroj: Anandtech