reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobci uvádí desky s X299 výhradně pro Kaby Lake-X

3.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Výrobci uvádí desky s X299 výhradně pro Kaby Lake-X
Rozhodnutí Intelu přinést v rámci jedné patice dvě procesorové architektury naráz vyvolalo menší zmatky vzhledem k tomu, že Kaby Lake-X nepodporují všechno to, co Skylake-X. Na to reagují výrobci desek. 
Jak dobře víme, pro platformu X299 s paticí LGA 2066 se chystají jak procesory Kaby Lake-X vycházející z dobře známých Kaby Lake pro LGA 1151 a také Skylake-X, nová generace HEDT procesorů s až 18 jádry. Ty mají velice rozdílné specifikace, což se týká i toho, co mohou různé procesory nabídnout na základních deskách. Jde především o počet kanálů pro přístup k pamětem DDR4, což nutí výrobce desek zákazníky upozorňovat na to, že s jistými procesory nelze využít všech jejich možností, čili v tomto případě všechny paměťové sloty.

Další věc je ta, že tu je i propastný rozdíl mezi počtem linek PCIe 3.0 v procesorech. Kaby Lake-X jich mají jen 16 a Skylake-X buď 28, nebo 44. S tím se výrobci desek musí také vypořádat a zákazníky dostatečně upozornit na to, že s Kaby Lake-X nemusí být k dispozici pro zapojení karet všechny nabízené sloty. 
 
 
Přinejmenším společnosti Gigabyte a MSI na to reagují, a to tak, že vypustí na trh speciální verze desek s čipsetem X299 a paticí LGA 2066, které budou určeny výhradně pro procesory Kaby Lake-X, čili buď Core i7-7740X nebo Core i5-7640X. 
 
Tyto desky budou mít namísto osmi slotů pro paměti DDR4 v modulech DIMM pouze čtyři, jež dané procesory dokáží využít a jejich možnostem bude také odpovídat výbava slotů PCI Express. Je to zcela rozumné rozhodnutí, neboť uživatel, který se rozhodne si pořídit Kaby Lake-X, nebude chtít platit za desku s výbavou, kterou stejně nevyužije, leda by později plánoval přejít na Skylake-X. 
 
Konkrétně tu máme zatím Gigabyte X299 AORUS GAMING formátu ATX s třemi PCIe x16 a dvěma M.2. MSI X299M-A Pro je menší model formátu Micro ATX, který má mezi sloty pouze trojici PCIe x16. 
 
Zdroj: VideoCardz
reklama