reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzduchový hi-end pro Threadrippery: Thermalright Silver Arrow

12.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Vzduchový hi-end pro Threadrippery: Thermalright Silver Arrow
Nové procesory Threadripper mají dosáhnout TDP 250 W, což nyní svým způsobem potvrzuje společnost Thermalright. Její chladič Silver Arrow totiž bude schopen okolnímu vzduchu předávat až 320 W ztrátového tepla. 
Společnost Thermalright platila vždy za výrobce velice kvalitních vzduchových chladičů, které si ale také nechávala velice slušně zaplatit. Nyní se zaměřila se svým novým speciálem Silver Arrow na patici AMD TR4 a nové procesory Threadripper. A vzhledem k tomu, že TR4 má stejné fyzické provedení jako serverová patice SP3, může posloužit také pro procesory EPYC. 
 
 
Je jasné, že chladič schopný odvést 320W tepla nemůže být žádný střízlík, a to Silver Arrow rozhodně není. Jde o věžovitý model se dvěma kusy pasivu, mezi nimiž je velký ventilátor. Teplo bude odvádět celkem osm duálních heatpipe, takže to vypadá, že zmíněný výkon je opravdu reálný.  
 
 
Procesorům AMD Threadripper a EPYC odpovídá také základna chladiče, která je velká a obdélníková a právě proto bylo možné do ní nacpat vedle sebe osm trubic s průměrem 6 mm. 
 
 
Veškeré měděné části, čili základna a heatpipe, jsou zde poniklované, což jednak sjednocuje vhled a pak i brání korozi či degradaci na sletovaných spojích. Onen červený ventilátor schovávající se mezi žebrovími je Thermalright TY-143 o velikosti 140 mm. Otáčí se v rozmezí 600 až 2500 RPM při hlučnosti 21 až 45 dBA a tvoří průtok vzduchu 31,4 až 130 CFM. Řízen je pomocí PWM. 
 
Celkové rozměry chladiče jsou 154 x 103 s výškou 163 mm a hmotnost 1,075 kg. Určen bude i pro ty nejvýkonnější procesory Threadripper s 24 a 32 jádry. Thermalright také udává, že svůj chladič Silver Arrow navrhl tak, aby nebránil v instalaci karet do vrchního slotu desky a také by už vůbec neměl bránit v instalaci paměťových modulů. 
 
Společně s chladičem dostaneme také tubu teplovodivé pasty Chill Factor III a dvouletou záruku. Cena ohlášena nebyla, ale bude vysoká, však je Silver Arrow určen pro hi-end desktopové sestavy, kde už jen nové procesory budou stát vysoko přes 1000 dolarů. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama