reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorky získané roverem Perseverance naznačují, že voda byla na Marsu velmi dlouho

16.9.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Vzorky získané roverem Perseverance naznačují, že voda byla na Marsu velmi dlouho
Vědci z NASA zkoumající planetu Mars postupně přicházejí na nové informace o historii tohoto vesmírného tělesa. Momentálně jim se sběrem dat z rudé planety pomáhá rover Perseverance, který NASA vyslala k Marsu v létě minulého roku.
Rover Perseverance se na Marsu pustil do sběru vzorků hornin. Nedlouho poté, co NASA slavila úspěšné zapečetění prvního vzorku z vrtačky robotického vozítka, se objevují i další informace o rudé planetě. 
 
Prvotní analýzy vzorků hornin naznačují, že v kráteru Jezero, v němž se Perseverance momentálně nachází, byla voda přítomna dlouhou dobu. Vědci z NASA tímto výrokem myslí desítky tisíc nebo až miliony let, tak dlouhé období se stabilní vodou mohlo na Marsu vytvořit relativně přívětivé prostředí pro mikroskopický život. Vědecký tým také identifikoval některé soli, jež mohly vzniknout díky vodě proudící přes zkoumané horniny a mohou uchovávat i případné známky minulého života. 
 
 
Dva doposud získané vzorky pocházejí pouze z jedné horniny, pro přesnější informace bude potřeba analyzovat ještě mnoho dalších oblastí a postupně tak odhalovat tajemství historie Marsu. Rover Perseverance bude v budoucnu sbírat vzorky v místě nazvaném Séitah, konkrétně v jižní části tohoto regionu. Se sběrem se ale bude muset po dobu několika týdnů počkat, protože v říjnu je plánovaná pro všechny mise na planetě Mars pauza, neboť dojde ke konjunkci Marsu se Sluncem. 
 
Vzorky z rudé planety mají být jednou odeslány na Zemi, kde proběhne podrobnější analýza. Kousky hornin, které Perseverance získává, budou v ochranných pouzdrech na naši planetu dopraveny v rámci některé z budoucích misí. 
 


reklama