reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

W10 Creators Update přijde do 14 dnů, a co s ním?

30.3.2017, Jan Vítek, aktualita
W10 Creators Update přijde do 14 dnů, a co s ním?
Microsoft už oficiálně odhalil datum, kdy přijde na trh nová aktualizace pro Windows 10 známá jako Creators Update. To ale nebude jediná novinka, neboť dostupné budou i nové produkty Surface Book, Surface Studio a Surface Dial.
Surface Book, Surface Studio a Surface Dial jsou s Windows 10 Creators Update přímo spojeny, neboť jde o hardware pro tvorbu obsahu, na což se už dle svého označení zaměřuje také nová verze systému. Představení systému na sebe vzal Yusuf Mehdi, který nám tak pěkně vysvětlil podstatu fanouškovství ve vztahu s Windows. Dle něj půjde o systém, který využijeme pro tvorbu i hraní a který nám dá nástroje, s nimiž budeme moci zanechat v tomto světě vlastní stopu. Ale marketingové řeči dáme raději stranou.





Mehdi potvrdil, že Microsoft začne uvolňovat novou aktualizaci 11. dubna a jako obvykle můžeme očekávat její postupnou dostupnost a budeme také velice zvědaví na to, jaké problémy přinese tentokrát. Bylo by naivní se domnívat, že vše půjde bez problémů, však žádný nový systém není stoprocentně bezchybný, ale jde spíše o to, jestli se Microsoft v tomto ohledu oproti Anniversary Update zlepší, nebo ne.





Microsoft předpokládá, že celý "3D průmysl" do roku 2020 vyroste o 62 procent, do čehož se počítá také tvorba 3D obsahu. A právě tu zajistí i nová verze aplikace Malování, a to Malování 3D (Paint 3D) jako standardní součást. Půjde i nadále o jednoduchou aplikaci, ale už ne pouze jako bitmapový editor, ale jako základní 3D renderovací program. Na portálu Remix3D.com si také budeme moci vyměňovat své 3D modely.

Se 3D jsou také spojeny virtuální headsety a Microsoft pracuje s firmami jako Acer, Asus, Dell, HP či Lenovo na tom, aby přinesly headsety Windows Mixed Reality za ceny od 299 USD. Ty mají mít zabudovaný displej i potřebné pohybové a poziční senzory, které mají pracovat bez přídavných zařízení pro sledování polohy. Samotný Microsoft pak vyvine příslušné aplikace pro využití těchto headsetů.

A že je Creators Update určen také pro hraní, je tu nový Beam, čili služba pro online streamování her, který je připraven i pro uživatele Xboxu. Vedle toho můžeme zmínit už také známý Windows Game Mode, čili herní režim, jemuž se zatím Microsoft sám moc nevěnoval, ale my víme, že bude sloužit především tomu, aby hry získaly pro svůj běh co nejvíce hardwarových prostředků.





Nakonec je tu zabezpečení a nové funkce pro tento účel. Svůj počítač budeme moci spárovat s telefonem či jiným zařízením s iOS, Androidem či Windows Phone, aby se počítač mohl po našem vzdálení (respektive vzdálení našeho telefonu) automaticky zamknout. Pak tu je nové GUI Windows Defender Security Centre a novými funkcemi pro zabezpečení dostupnými pohromadě. Uvidíme ale, zda to v součtu nebude znamenat méně voleb, než jaké máme dnes dostupné v Ovládacích panelech.

Dalších vylepšení se dočká prohlížeč Edge, přibude noční režim příjemnější pro oči a také rodičovská kontrola zahrnující omezení toho, po jakou dobu mohou PC či Xbox využívat vaši potomci.

Zdroj: Microsoft
reklama