reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Waymo spustí službu 100% autonomních taxi pro širší veřejnost

12.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Waymo spustí službu 100% autonomních taxi pro širší veřejnost
Společnost Waymo vyvíjí autonomní vozidla, která už nějakou dobu vozí pasažéry ve Phoenixu. Nyní budou v provozu nasazována bez řidiče, což bylo doposud spíše výjimečné, obvykle totiž měla toho záložního.
Autonomní vozidla se rozšiřují čím dál častěji s tím, jak se zlepšují jejich schopnosti. Jednou z firem, která je vyvíjí a už nějakou dobu nasazuje do provozu, je společnost Waymo. Ta už zhruba dva roky nabízí taxislužbu Waymo One, která je poskytována autonomními vozy Chrysler Pacifica Hybrid obvykle se záložními řidiči. Bez řidičů prozatím proběhlo zhruba 5-10 % jízd. Nyní budou bez řidičů všechny jízdy (resp. většina) a služba se postupně otevře širšímu množství zákazníků, ne jen omezené skupině. Původní zákazníci ale budou ti první, kdo bude mít přístup k plně autonomním jízdám, ostatní si budou moci stáhnout aplikaci pro přivolání autonomně řízených taxi až během několika týdnů.
 
Chrysler Pacifica Hybrid Waymo One
 
Plně autonomní jízda bude k dispozici pouze pro menší oblast 50 čtverečních mil (cca 130 km2) okolo Chandleru z celkových 100 čtverečních mil, které jsou pokryté touto službou. O čištění vozů se bude starat společnost AutoNation a kvůli koronavirové pandemii vozy dostanou vylepšený systém čištění vzduchu i čistící prostředky pro dezinfekci rukou. Pokud jde o cesty mimo výše zmíněnou vymezenou oblast, tak ty budou nadále prováděny s vozy se záložním řidičem, takže dostanou i bezpečnostní bariéry.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama