reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Waymo učí autonomní auta rozpoznávat záchranná vozidla

14.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Waymo učí autonomní auta rozpoznávat záchranná vozidla
Sanitky, policejní auta či hasičské vozy jsou také účastníky silničního provozu a vyžadují speciální reakce. Proto je třeba, aby se s podobnou situací na cestě zvládl vypořádat i autonomní automobil. 
Než budou autonomní auta připravená běžné jezdit po cestách, musí být schopná zvládat neočekávané situace podobně jako lidský řidič. Když po silnici nebo přes křižovatku jede sanitka nebo třeba hasičský vůz, je třeba, aby ostatní vozidla uvolnila místo podle aktuální potřeby. A právě tuto dovednost musí umět i autonomní automobily, aby se zvládly v případě potřeby na cestách správně zachovat.

Z toho důvodu začalo Waymo trénovat své autonomní Chryslery, aby dokázaly rozpoznat, jak se zachovat při setkání s různými typy záchranných vozidel v běžném provozu. Společnost se spojila s policií a s hasiči v Arizoně a vytvořila den testování záchranných vozů.
 

Sanitky, policejní auta, motocykly a hasičské vozy celý den a noc projížděly kolem autonomních automobilů, přičemž jejich senzory sbíraly tolik dat, kolik bylo jen možné získat. Byly to především informace o rychlosti, vzdálenostech a úhlech.

Waymo poté sestavilo knihovnu ze zvuků a signálů, které byly získány při této příležitosti. Nová sada senzorů zahrnuje systém detekce zvuku a modernizovaný LiDAR, nechybí ani vizuální systém, který je schopný rozpoznat záchranná vozidla a jejich blikající světla. Technologie také umožňuje rozpoznat typy záchranných vozidel, se kterými se systém ještě nesetkal.

Data, která Waymo posbíralo, používá také k učení autonomního systému ohledně směru, ze kterého houkající vůz přijíždí. Autonomní automobily tak mohou uhnout na stranu, pokud sanitka přijíždí zezadu, či dát jí přednost na křižovatce. Celý trénink má vést především ke spolehlivé reakci autonomních vozů v běžném prostředí.

Zdroj: engadget.com
reklama