reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD oficiálně začal dodávat 22TB pevné disky Red Pro, Purple Pro a Gold

22.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
WD oficiálně začal dodávat 22TB pevné disky Red Pro, Purple Pro a Gold
Western Digital dále navyšuje kapacitu svých pevných disků a nyní oznámil, že zahájil dodávky nových 22TB HDD řad Red Pro pro NASy, Purple Pro pro video a CCTV kamery i Gold pro datová centra.
Společnost Western Digital navýšila kapacitu svých disků, a to konkrétně na 22 TB. Zahájila totiž dodávky disků Red Pro, Purple Pro a Gold s touto kapacitou, přičemž jde o 10plotnové disky, kde má každá plotna 2,2 TB. Najdeme zde technologii OptiNAND, využit je zápis typu ePRM (energy-asisted PMR), máme tu také TSA (Triple-Stage Acuator) a HelioSeal. Všechny tři modely budou mít 512MB buffer, 7200 otáček za minutu a rozhraní SATA 6 Gb/s.
 
WD Red Pro 22 TB
 
Verze Red Pro je určená zejména pro NASy a vhodná má být např. pro operační systém ZFS (ten využívají např. profesionálnější NASy QNAPu se systémem QuTS hero). Máme zde víceosé senzory nárazů a technologii NASware 3.0 pro optimalizaci spolehlivosti a výkonu v polích RAID (např. lepší schopností opravit chyby proti klasickým HDD). Disky jsou také optimalizovány pro použití v systémech s až 24 disky, např. co se týče vibrací a ochrany proti nim v souvislosti s okolními disky v systému. WD slibuje přenosovou rychlost až 265 MB/s, střední dobu mezi poruchami 1 mil. hodin (MTBF) a možnost zápisu 300 TB za rok.
 
Purple Pro míří zejména na neustálý zápis videa např. z CCTV kamer. Ty už mají zvládnout 550 TB ročně a najdeme tu technologii AllFrame AI. Podporuje tak až 32 AI streamů a současně až 64 streamů v HD rozlišení. Střední doba mezi poruchami vzrostla na 2,5 mil. hodin.
 
WD Gold 22 TB
 
Nakonec tu máme řadu Gold pro datová centra. Ten je podobný Purple Pro, takže nabídne 550 TB/rok, 2,5 mil. hodin MTBF, nicméně dostanete tu navíc např. vyšší rychlost 291 MB/s. 22TB verze této řady má také technologii ArmorCache pro ochranu dat v případě výpadku napájení. Všechny tři modely budou k dispozici za 599,99 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama