reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD uvádí výkonná SSD Black SN750 s až 2TB kapacitou

21.1.2019, Jan Vítek, aktualita
WD uvádí výkonná SSD Black SN750 s až 2TB kapacitou
Řada Western Digital Black byla vytvořena pro ty výkonnější firemní produkty a tomu odpovídá také nabídka řady SN750, která se bude řadit mezi ty nejvýkonnější SSD s paměťmi NAND Flash. K dispozici bude také kapacita až 2 TB. 
Western Digital by měl u nás na jaře uvést na trh 250GB, 500GB a 1TB model SSD Black SN750, které pak později doplní také jednostranný model s kapacitou 2 TB. Kdy přesně přijdou, to se zatím nedozvíme. 
 
 
Výrobce se může chlubit i tím, že jde o SSD založená kompletně na jeho řešení, což čítá kontroler a také paměti. I když by se dalo říci, že na těch má největší zásluhu Toshiba a dle dostupných informací pak byl kontroler vyvinut ve spolupráci se SanDiskem, ale to už je firma, která od roku 2016 patří právě společnosti WD.
 
Nicméně jde o druhou generaci řešení, ke kterému se přihlašuje sama firma WD. Ta počítá také s dodáním příslušných pasivních chladičů, které budou kopírovat tvar karty těchto SSD, a tak by neměl být problém s jejich instalací. 
 
 
Co se týče výkonu, ten se bude jako obvykle lišit s přihlédnutím ke kapacitě a jako obvykle na tom bude nejhůře ten nejmenší model. Vše potřebné ukazuje následující obrázek, dle nějž se vyplatí si pořídit alespoň 500GB SSD. Ostatně pokud nám jde o PC, na němž má být takové SSD využito pro systém a používané aplikace včetně her, pak právě kvůli hrám už může být i 500 GB zoufale málo. Hry dnes už zcela běžně zabírají desítky gigabajtů, takže i malá "aktivní" knihovna dokáže 500GB disk snadno zaplnit. 
 
 
SSD tak dosahují rychlosti čtení až 3470 MB/s, takže už se značně přiblížily samotné hranici, kterou dokáže poskytnout 4linkové rozhraní PCIe 3.0. Zápis je trošku pomalejší, a to až 3000 MB/s a bezesporu bude záviset na SLC cache, neboť jde o 3D NAND Flash s buňkami TLC. I z hlediska výkonu IOPS pak bude lepší vybrat si alespoň 500GB model. 
 
Informace o výdrži nám udávají celkový objem zápisu a pak také počet přepsaných disků za den, který je většinou 0,3. Z toho všeho vyplývá, že WD u větších modelů SN750 garantuje asi 600 celkových přepisů po dobu záruky a s ohledem na hodnotu DWPD nám pak zhruba vychází, že by z toho měla koukat 5letá záruka a tak tomu skutečně je. Je to ale jako obvykle pět let, nebo překročení stanoveného celkového zápisu, takže pokud SSD selže třeba za rok, ale jeho firmware ukáže více než 300 TB zápisu u 500GB modelu, záruka neplatí. 
 
Nakonec tu máme ceny mezi 80 a 500 dolary. 
 


reklama