reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webkamery nejsou, Logitech slíbil zvýšení dodávek během týdnů

9.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Webkamery nejsou, Logitech slíbil zvýšení dodávek během týdnů
Mohlo by se zdát, že valná většina lidí už využívá notebooky, pro než je webkamera už dávno standardní výbava a že na trhu jsou velké zásoby mnoha modelů, které jen tak nedojdou. Nicméně webkamery nejsou a Logitech na to reaguje. 
Důvod je zřejmý, pracovníci a školáci odkázaní na komunikaci z domova začali toto jindy ignorované zboží nutně potřebovat, takže pokud si nepořídili rovnou celý nový počítač, o něž je ostatně také velký zájem, pořídili si alespoň webkameru. Ta se sice stala standardní výbavou notebooků a dále i tabletů a mobilů v podobě přední kamery, ovšem mezi desktopové monitory nikdy zcela nepronikla.
 
 
Dle společnosti NPD zabývající se průzkumem trhu prodeje webkamer stouply o 179 procent, což zastínilo zvýšení poptávky po mnohém jiném hardwaru. Například prodeje routerů se zvýšily o 29 %, klávesnic o 64 %, monitorů o 138 % a celkově počítačů o 40 %. Řada lidí tak zjistila, že na té jejich domácí šunce už se nedá pracovat, a přitom nyní nutně potřebují kvalitní pracovní nástroj. 
 
Nejde ovšem pouze o čísla týkající se západních trhů. I u nás je řada webkamer vyprodaných, a to zvláště v případě oblíbených modelů a je třeba mít veliké štěstí, abyste některou ze zákazníky oblíbených webkamer od firem Logitech, Creative, Genius či Microsoft objevili ve skladových zásobách. 
 
Právě Logitech se k tomu nyní vyjádřil a uvedl, že jeho produkce webkamer dokáže uspokojit normální poptávku, která však nedávno prudce vzrostla. V reakci na to se bude výroba navyšovat a během 4 až 6 týdnů by měla být nabídka s poptávkou opět vyrovnaná. To ale v řadě zemí, a doufejme že i v té naší, můžeme snad očekávat návrat k normálnímu způsobu života, zatímco webkamery na trhu chybí nyní. 
 
V USA to ale asi tak rychlé nebude a Logitech hlásí, že do online světa s komunikací přes webkamery se nyní přesunuly i mnohé služby. Nejde jen o práci, vzdělávání či prostou komunikaci lidí, kteří se nemohou vídat, i když v jejich případě budou webkamery spíše irelevantní. Jde také o nový způsob podnikání pro instruktory fitness, lektory nebo komunikaci mezi doktory a pacienty. I v tom dle Logitechu tkví zvýšený zájem o samostatné webkamery, které obecně oproti vestavěným nabízí lepší obraz a možnosti umístění. 
 


reklama