reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WhatsApp bojuje proti dezinformacím o COVID-19, omezí přeposílání zpráv

9.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
WhatsApp bojuje proti dezinformacím o COVID-19, omezí přeposílání zpráv
Komunikátor WhatsApp chce bojovat proti šíření dezinformací, jejichž počet se významně zvýšil během nynější koronavirové pandemie. Právě o viru a nemoci koluje spousta nesmyslů a omezením sdílení zpráv by se to mělo omezit.
Moderní komunikační prostředky lidem značně ulehčují život, nicméně také usnadňují šíření mnoha nesmyslů, poplašných zpráv (mnohdy i nebezpečných), kterým mnoho lidí uvěří. Sociální sítě se proti tomu snaží bojovat mazáním takových příspěvků, blokováním účtů a cenzurou v různých podobách, nicméně šíření se může dít i přes tradiční komunikátory, jaký je např. i WhatsApp. A právě ten se nyní snaží řešit zasílání fake news přes svou platformu. Proti takovému Facebooku nebo YouTube má docela svázané ruce, protože pro zasílání zpráv využívá bezpečné end-to-end šifrování, takže i kdyby chtěl, nemůže monitorovat obsah zpráv. Může však omezovat jejich počet a sledovat, kolikrát byly přeposlány dál.
 
WhatsApp logo
 
WhatsApp tak omezí možnost přeposílání a zasílání zpráv z pěti lidem najednou na jediného člověka. Zprávy tak bude možné posílat i nadále, a je jedno, zda to bude normální zpráva nebo nějaký nesmysl (to nelze kvůli šifrování ověřit), jen nebude možné vytvořit a odeslat větší množství kopií najednou. WhatsApp doufá, že zvýšení nepohodlí při rozesílání většího počtu stejných zpráv lidi odradí od přeposílání a alespoň trochu omezí šíření nepravd a poplašných zpráv.
 
Další novinkou má být to, že přeposílané zprávy, jejichž počet přeposlání WhatsApp může detektovat, budou mít nově tlačítko s lupou, která vezme obsah zprávy a pokusí se ho najít na webu. To by mělo umožnit lidem v případě zájmu zprávu ověřit na internetu, resp. k ní najít více informací.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama