reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wi-Fi Alliance vypustila do světa zabezpečovací standard WPA3

26.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Wi-Fi Alliance vypustila do světa zabezpečovací standard WPA3
Dobře víme, že Wi-Fi Alliance už přinejmenším od začátku roku připravuje zabezpečovací standard WPA3 pro naše bezdrátové sítě. Ten byl právě vypuštěn do světa jako nástupce WPA2 starého už 14 let. 
Technologie WPA3 byla zmíněna už na začátku tohoto roku, a tak to byla jen otázka času, než bude oficiálně vypuštěna na trh. Už bylo na čase, neboť WPA2 už má za sebou 14 let a tento standard potřebuje vylepšit, aby nabídl vyšší bezpečnost. WPA3 bude připravena jak pro bežné osobní, tak podnikové sítě a má zajistit krom větší robustnosti zabezpečení také jednodušší správu. Navíc bude schopna spolupracovat se starší WPA2. 
 
 
WPA3 se tak rozděluje na dvě verze. Obě zakážou využití zastaralých a překonaných protokolů a vyžadovat budou využití Protected Management Frames (PMF). WPA3-Personal bude určena pro běžné domácí sítě a nabídnout má vysokou úroveň zabezpeční, a to prý i v případě, že si uživatel nevybere zrovna silné heslo. Využije se zde protokol Simultaneous Authentication of Equals (SAE), který má zajistit dodatečnou ochranu před útoky, při nichž se někdo snaží prostě jen uhádnout heslo, a tedy použít hrubou sílu. 
 
 
WPA3-Enterprise nabídne ještě větší zabezpečení se 192bitovou šifrou, což poslouží především v podnikových sítích a stačit to má i vládním institucím či v oblasti finančnictví.  
 
Vedle WPA3 byly představeny také dvě další novinky, a sice jednak Wi-Fi Certified Easy Connect, který umožní snadné a bezpečné připojení zařízení, jež třeba nemají k dispozici žádný vlastní displej nebo možnost zadání hesla. Jde tak o různé produkty spadající do oblasti Internetu věcí. A pak to je Wi-Fi Certified Enhanced Open, funkce určená třeba pro kavárny a jiné veřejné podniky, která má zajistit bezpečné přenosy dat na jinak otevřených sítích. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama