reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 dostanou světlý motiv i novou tapetu

15.11.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 10 dostanou světlý motiv i novou tapetu
„Insideři“ mohou začít testovat Windows 10 v sestavení 18282 (19H1), které je především plné vizuálních změn. Kromě nové výchozí tapety přináší hlavní panel a nabídku Start ve světlém odstínu. Microsoft také usnadnil pozastavení aktualizací.
Microsoft právě vydal Windows 10 Insider Preview Build 18282 (19H1), který je dostupný pro členy programu Windows Insiders zapojené do tzv. fast ringu. Pokud k nim patříte, můžete si už nyní stáhnout nejnovější verzi do svého počítače. Pro všechny ostatní uživatele tohoto operačního systému se jedná alespoň o ochutnávku toho, jaké změny je čekají v blízké budoucnosti. A jsou to především novinky vizuálního charakteru. V nejnovějším sestavení „Desítek“ si mohou uživatelé přepnout na světlý motiv, který ovlivní vzhled celého systému. Možná namítnete, že výběr mezi tmavým a světlým motivem už ve Windows 10 najdeme delší dobu. To je sice pravda, ale v dosavadních verzích mění pouze barvu oken aplikací.
 
 
Nový světlý motiv už se týká i všech dalších částí systému včetně hlavního panelu (ve spodní části obrazovky), nabídky Start, Centra akcí nebo dotykové klávesnice. Světlý motiv si můžete aktivovat na stejném místě jako doposud, tedy v menu Nastavení – Přizpůsobení –Barvy. Po aktualizaci zůstanou veškerá nastavení beze změny, takže pro „převléknutí“ Windows do nového kabátku musíte přejít do výše uvedeného menu. K novému motivu také lépe ladí upravená výchozí tapeta na ploše, která využívá světlejší odstín modré, jinak má takřka stejný vzhled jako doposud. Pro využívání nové tapety ovšem nejprve musíte přepnout na světlý motiv.
 
 
Faceliftem prošlo také dialogové okno pro nastavení tisku, které nyní podporuje světlý motiv. Vývojáři také slibují větší přehlednost, které dosáhly přidáním ikon (k některým volbám) pro snadnější nalezení požadovaného nastavení. U vybraných položek v rozevíracím menu (např. v nastavení stránky) přibyl stručný řádek s popisem, aby uživatel věděl, co vlastně nastavuje. V případě tiskáren s delším názvem už nebude docházet k oříznutí znaků, které se do vyhrazeného políčka nevejdou. Pokud využíváte funkci Výstřižky, která umožňuje snadno zkopírovat obraz části stránky (s využitím klávesové zkratky Win + Shift + S), můžete v nové verzi využívat možnost automatického oříznutí okna aplikace.
 
 
Microsoft v této verzi rovněž reagoval na stížnosti týkající se instalace aktualizací. Tlačítko pro pozastavení aktualizace nyní snáze najdete, neboť se nachází přímo na hlavní obrazovce služby Windows Update (v menu Nastavení – Aktualizace a zabezpečení – Windows Update). V pokročilém nastavení potom lze změnit, zda chcete aktualizace pozastavit po zvolený počet dní nebo do určitého data. Avšak nezapomeňte, že i přes aktivní „pauzu“ může dojít k updatu některých částí systému, jako je Windows Defender. Nastavení doby aktivního používání, po kterou vás Windows nebudou obtěžovat s aktualizace, dosud obsahovalo jen pevné hodiny. Nově je možné nastavit inteligentní dobu aktivního používání, kdy systém sám nastaví čas podle toho, kdy počítač používáte.
 
Poslední sestavení se také stará o to, aby po připojení notebooku do nabíječky nedocházelo ke zvýšení úrovně jasu, aniž by si to uživatel přál. V sestavení 18282 (19H1) také prošla řadou vylepšení funkce Předčítání a nechybí ani nespočet dalších drobných změn či oprav chyb napříč celým systémem.
 


reklama