reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 October 2018 Update je tady

4.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 October 2018 Update je tady
Očekávaný Windows 10 October 2018 Update je tady. Microsoft v něm zlepšil např. škálování velikosti písma, propojení se smartphonem, vylepšena byla také schránka nebo pořizování screenshotů.
Microsoft přichází s velkými aktualizacemi operačního systému Windows zhruba co půl roku. Nyní tak nastal čas na další podzimní aktualizaci nazvanou Windows 10 October 2018 Update. Ta se bude opět uvolňovat postupně, nicméně kdo chce, může si její instalaci vynutit i manuálně. V nové verzi najdeme několik užitečných vylepšení. Je zde např. aplikace Your Phone, která synchronizuje váš telefon s počítačem, takže je možné okamžitě pracovat s obrázky v telefonu nebo také SMS zprávami. Ty je možné posílat dokonce i přes aplikaci v počítači. Funkce s SMS nicméně pracuje jen s telefony s Androidem, protože Apple má v iOS mnohem silnější restrikce, co se týče k přístupu k SMS rozhraní.
 
Windows 10 October 2018 Update
 
Zajímavostí je vylepšená schránka. Nyní je možné pracovat i s cloudovou verzí, takže to, co si dáte kopírovat na jednom počítači, můžete vkládat na druhém. Tentokrát se vedle tradičních klávesových zkratek Ctrl+V, Ctrl+C a Ctrl+X pracuje i se zkratkou Windows+V. Tím získáte také přístup do historie schránky. Nový update přináší také tmavý mód aplikací, takže téměř černé GUI může mít např. Průzkumník a další součástí Windows. Přidána byla i podpora SwiftKey.
 
Přepracováno bylo také pořizování screenshotů (snímků obrazovky). Zde lze fungovat s klávesovou zkratkou Windows+Shift+S dovolující si vybrat oblast, která má být zaznamenána. Aplikace umožňuje k obrázkům dodat popisky a snadno je sdílet. Velmi užitečnou věcí je možnost zvětšovat velikost písmen, které se pak projeví v celém systému (není třeba nastavovat dpi globálně pro celý systém, pokud chcete jen zvětšit písmo).
 
Microsoft také vylepšil podporu HDR a je zde i DirectX doplněný o podporu ray-tracingu od Nvidie (s kartami GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti). Další zajímavostí je i zobrazení údajů o spotřebě energie jednotlivých aplikací, takže lépe poznáte, která z nich vám žere nejvíce energie (užitečné především u notebooků). Vylepšení je pochopitelně více, jejich seznam by ale vydal na mnohem delší článek.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama