reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 si ukousne 7 GB z disku pro stabilnější aktualizace

9.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 si ukousne 7 GB z disku pro stabilnější aktualizace
Při aktualizacích Windows 10 u mnoha uživatelů dochází k problémům s nedostatkem místa. Aby se toto už v budoucnu nestávalo, Windows 10 si ukousnou z disku 7 GB místa, které vyhradí pro stahované updaty.
Microsoft má poslední dobou dost problémy s aktualizacemi, jeho October 2018 Update byl opravdu průšvih. Při aktualizování ale mohou nastat i obecné potíže dané např. nedostatkem volného místa na discích počítačů uživatelů. Dosud byla kontrola volného místa poněkud nedostatečná a pokus o aktualizaci v takovém případě vyhazoval chybovou hlášku. Aby se něco takového už do budoucna pokud možno nestávalo, nová verze Windows 10 19H1 (resp. verze 1903) si vyhradí rovnou 7 GB místa na disku, kam bude stahovat aktualizace a ty tak nebudou přístupné pro uživatele.
 
Windows 10
 
Není to však tak hrozné, jak to na první pohled vypadá. Naopak, pro některé uživatele to může být naopak i pomoc. Běžně se sem totiž budou ukládat odkládací soubory, které dnes najdete např. ve složce Temp, a které časem mohou zabírat obrovské množství místa, pokud je uživatel nesmaže. Neznalý uživatel ale o něčem takovém neví a obvykle smaže některé z méně důležitých osobních dat (fotky, hry, videa,...) místo toho, aby smazal zbytečnosti od aplikací a systému. Pokud tak nová verze Windows 10 bude stahovat update, půjde do tohoto vyhrazeného místa a současně s tím bude i průběžně promazávat odkládací soubory, které už nejsou potřebné. Nebude-li stačit místo ve složce, Windows použije standardní volné místo jako doposud.
 
Rezervované místo nepůjde zrušit, nicméně bude možné ovlivnit jeho kapacitu odinstalováním funkcí, které nejsou využívány. Otázkou ale je, jak toto bude fungovat na počítačích, které mají opravdu velmi malá úložiště, např. tablety s Windows a jen 32GB eMMC pamětí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama