reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Technical Preview: stojí za to?

17.10.2014, Jan Vítek, článek
Windows 10 Technical Preview: stojí za to?
Již několik dní máme možnost zkoušet verzi Technical Preview systému Windows 10. Co nám přináší, jaká jsou její úskalí a čeho jsme se dočkali nebo brzy dočkáme, na to se zaměří dnešní článek.
Kapitoly článku:
Operační systém Microsoft Windows 10 byl oficiálně představen na konferenci v San Francisku dne 30. září, přičemž to té doby všichni logicky mluvili o Windows 9. Toto číslo se nakonec Microsoft rozhodl přeskočit a dle slov svých zástupců nejen kvůli tomu, aby prostě více zdůraznil odstup od dnes aktuálních Windows 8 či 8.1. Jak se vyjádřil Joe Belfiore, viceprezident Operating Systems Group, až všichni uvidí finální verzi Windows 10, budou jistě souhlasit s označením tohoto systému, který má být určen pro zařízení s displeji o úhlopříčce od 4" do 80". Tím zároveň potvrdil, že Windows 10 nahradí dnešní Windows Phone, ale zatím je otázkou, co to konkrétně bude znamenat.




- Windows 10 bude pro malé telefony i velké obrazovky -


Od přelomu letošního září a října tedy máme možnost vyzkoušet první veřejnou verzi Windows 10, kterou si můžete snadno stáhnout po přihlášení k programu Windows Insider. To jsme učinili i my, přičemž naším cílem byla verze Windows 10 Technical Preview x64 UK, neboť CZ verze nebyla k dispozici, což je tak nějak pochopitelné. Microsoft nám umožní stáhnout přibližně 4GB iso, k němuž také dodá příslušný produktový klíč. Nic nám tedy nebrání v instalaci systému na virtuální mašinu nebo využít flash disk či DVD pro klasickou instalaci systému. Takový přístup jsme zvolili i my, nicméně o tom až později.


Hlavní rysy Windows 10


Už několikrát jsme si mohli přečíst o tom, co si na nás Microsoft v novém systému Windows 10 chystá. Neustále bylo zmiňováno reinkarnované menu Start, v němž se jako novinka objeví živé dlaždice, přičemž to u počítačů ovládaných primárně klávesnicí a myší má zcela nahradit obrazovku Start uživatelského rozhraní Metro. Dále byl slibován běh aplikací pro Metro i v oknech na klasickém desktopu, což jde ruku v ruce s předchozí změnou.




- Task View ve Windows 10 -


Dále tu máme nový způsob přepínání mezi spuštěnými aplikacemi, čili Task View. Pro něj je přímo vyhrazeno zbrusu nové tlačítko na hlavním panelu, které je v podstatě stavěno na úroveň tlačítka Start. To znamená, že tu je umístěno napevno a nejde s ním nikam hnout, natož jej odstranit. Uživatelé si ale na to stěžují, takže je možné, že Microsoft nám umožní se ho zbavit. Vedle toho je tu i třetí tlačítko s lupou, které tedy slouží pro vyhledávání.





Nová Windows mají být také daleko přívětivější k uživatelům desktopových počítačů nebo notebooků bez dotykové obrazovky, ovšem to neznamená, že by se na ně zapomnělo. Technical Preview tedy zatím na ně nebere ohledy, ovšem dle ujištění Microsoftu se příznivci dotykových obrazovek v některé z příštích verzí dočkají nových funkcí a vylepšení. My se však budeme v tomto článku věnovat Windows 10 právě z pohledu uživatele desktopového počítače.

Velkým tématem je také Cloud a nejnověji Internet of Things a je zřejmé, že se dočkáme větší integrace s těmito technologiemi. Microsoft se v posledním roce velmi snažil prosadit své Office 365 a OneDrive (dříve SkyDrive) a je jasné, že s tím nepřestane. Ostatně někdy v těchto dnech bychom se měli dozvědět více o chystaném Microsoft Cloud. A jak řekl CEO firmy Satya Nadella, Internet of Things je velkým tématem blízké budoucnosti a Microsoft chce, aby Windows 10 byly schopny běžet "na jakémkoliv zařízení" (to samozřejmě s rezervou).

Nakonec nesmíme zapomenout zmínit snahu Microsoftu zaujmout i podnikové zákazníky, pro něž má připravenu speciální, tzv. enterprise verzi Windows 10 Technical Preview. Firma jistě zaznamenala velkou nechuť firemních zákazníků opustit systém Windows XP, jemuž byla ukončena oficiální podpora a nyní je pouze za příplatu. Microsoft tedy zcela logicky chce firmám ukázat, co jeho Windows 10 nabídnou a jaké budou mít pro ně výhody. Mezi ty bude patřit například striktní oddělení osobních a podnikových dat, což přispěje k lepšímu zabezpečení.


Technical Preview: především sběr dat


Jak jsme také uvedli v nedávné aktualitě, v programu Windows Insider je již více než milion registrovaných uživatelů, kteří aktivně či pasivně zásobují Microsoft připomínkami a daty, na nichž ten může založit svá budoucí rozhodnutí o úpravách uživatelského rozhraní. Kromě požadavků, nad nimiž lze jen zakroutit hlavou (vytvoření krásné přihlašovací obrazovky či možnost změny barvy tlačítka Start) jsou to i zcela věcné a rozumné požadavky, jako je již zmíněná možnost odstranění tlačítek pro vyhledávání nebo přepínání mezi programy a desktopy.





Technical Preview ale v žádném případě nelze brát jako systém, který ukazuje vzhled hotové verze Windows 10, však ta jistě podlehne ještě řadě změn. Je tedy pravděpodobné, že Microsoft se pomocí těchto tlačítek snaží především upozornit na nové funkce systému, aby je uživatelé nepřehlédli. Máme také možnost po instalaci systému kliknout na odkaz Welcome to Tech Preview, který je na desktopu jako jediný hned vedle koše a dozvíme se o možnostech tohoto systému, dostaneme možnost zúčastnit se diskuze o Technical Preview a nebo se jako Insider ještě hlouběji zapojit do vývoje systému, což znamená aktivní poskytování odezvy. Microsoft pak na oplátku nabídne nové verze systému hned, jak budou k dispozici.

Ty budeme moci využívat nejspíše do 15. dubna příštího roku, kdy má Microsoft na své další konferenci Build 2015 zveřejnit, kdy finální verze Windows 10 přijde na trh. Polovina dubna tak bohužel není datum, kdy mají být Windows 10 opravdu vypuštěny. Do té doby bude Microsoft sbírat data od dobrovolníků, kteří se již mohou těšit z nové verze Windows, ale na oplátku musí souhlasit s tím, že systém bude skrytě odesílat různá data o jejich aktivitě, kam patří i informace o prohlížených stránkách na webu, spouštěných aplikacích a využívaných funkcí systému. Pokud toto nechcete, nezbývá než na předběžné verze systému zapomenout, nebo je vyzkoušet jen tak a neinstalovat si je na svůj hlavní počítač, což ostatně Microsoft ani nedoporučuje.
reklama