reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 TP: sbírá uživatelská data i pomocí keyloggeru?

6.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 TP: sbírá uživatelská data i pomocí keyloggeru?
Je zřejmé, že Microsoft zdarma vydal Technical Preview systému Windows 10 především proto, aby od široké základny uživatelů získal zpětnou vazbu. Patří mezi to i sbírání dat, ovšem jaká všechna to jsou?
Microsoft představil nové Windows 10 na konci minulého měsíce a nedlouho poté vypustil do světa první veřejnou verzi Windows 10 Technical Preview, kterou si kdokoliv může zdarma stáhnout a nainstalovat s tím, že po vypuštění ostré verze bude její chod ukončen. Je tu však ještě další háček, a to sběr uživatelských dat, které Microsoft chce využít jako zpětnou vazbu pro vychytání much a vylepšení systému. Za zmínku také stojí fakt, že dle Microsoftu bychom Windows 10 Technical Preview neměli instalovat na počítač, který považujeme za svůj hlavní či pracovní, čili zkrátka ten, který využíváme každý den. To samozřejmě může vyplývat jednoduše z toho, že nejde o odladěný systém, ale vidět v tom můžeme i něco jiného.





Před instalací systému musíme akceptovat podmínky, z nichž vyplývá, že Microsoft by mohl krom jiných metod sběru dat použít dokonce i keylogger, čili program, který zachytává vše, co napíšeme na klávesnici. V podmínkách se píše, že Microsoft sbírá data o nás, našich zařízeních, aplikacích a sítích. Mezi příklady dat, která jsou sbírána, patří naše jméno, e-mailová adresa a zájmy, dále informace o prohlížení webu, vyhledávání a práce se soubory, pak i data z SMS a hovorů, způsob využití aplikací, nastavení připojených zařízení a data z případných připojených senzorů.

Mezi uvedené příklady se tak může schovat v podstatě cokoliv a naše obočí se asi nejvýše zvedne u odesílání informací o našem pohybu na webu, vyhledávání a práce se soubory. Microsoft chce dle vlastních slov data využít také pro vyladění korekce chyb a automatické doplňování textu při vyhledávání, takže je zřejmé, že musí k tomu získat zadávaný text. Stejné to je při ovládání počítače hlasem, pokud takovou funkci využíváme.

Co se týče práce s daty, Microsoft sbírá informace o samotném souboru, o programu využitém pro jeho otevření či editaci a také třeba i o tom, jak dlouho trvá načtení souboru. Některá získaná data pak firma bude sdílet se svými partnery, aby ti mohli případně upravit své produkty.

Dle Microsoftu jsou však osobní data o uživateli využívána pouze k tomu, aby mohl být firmou kontaktován a ostatní osobní informace využije třeba ke konfiguraci systému a jeho přizpůsobení konkrétnímu uživateli. V podmínkách je také uvedeno, že Microsoft se podělí s třetí stranou o získaná data pouze se souhlasem uživatele, ovšem tato data jsou k dispozici pro přidružené společnosti nebo společnosti/osoby, které pro firmu pracují.

Technické preview tedy úplně tak zdarma není a přinejmenším se jeho nainstalováním a využitím budeme dělit o své soukromí.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama