reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 už jsou populárnější než sedmičky, a tedy nejrozšířenější desktopový OS

2.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 už jsou populárnější než sedmičky, a tedy nejrozšířenější desktopový OS
Microsoft se konečně dočkal, ovšem ne dříve slibované miliardy počítačů a dalších zařízení, na nichž fungují Windows 10, ale toho, že desítky už dle Netmarketshare alespoň překonaly sedmičky. Jsou tak nejrozšířenějším desktopovým systémem na světě. 
Microsoft ještě před vypuštěním Windows 10 na trh sliboval, že ty se brzy stanou velice populární a nainstalované na rovnou miliardu zařízení ani ne za dva roky. To si ale Microsoft ještě myslel, že dokáže přece jen prorazit na trhu s mobilními zařízeními, což se nestalo. Telefony s Windows v podstatě skončily a i na tabletech je mnohem oblíbenější Android nebo iOS, takže z tohoto trhu Windows 10 nezískaly téměř nic a odhad miliardy zařízení se nenaplnil. Namísto toho šlo během uplynulého roku spíše o stagnaci na čísle 700 milionů, což Microsoft udával při různých příležitostech. 
 
 
Nyní tu máme nejnovější čísla od firmy Netmarketshare, která se týkají ale pouze podílů různých systémů, a to těch desktopových či notebookových, prostě ne na tabletech, telefonech a jiných mobilních zařízeních. Windows jako celek samozřejmě dominuje vedle systému firmy Apple a Linuxu v různých podobách. Pac-manový podíl firmy Microsoft si pak můžeme ještě dále rozkouskovat, takže můžeme vidět, že Windows XP se stále drží na popularitě srovnatelné s Windows 8.1, ačkoliv Microsoft už dávno ukončil i rozšířenou podporu tohoto systému, a ten tak nedostává ani bezpečnostní aktualizace. 
 
A pak tu máme Windows 7 s podílem 36,9 % a Windows 10, jimž patří 39,2 %. Společnost Netmarketshare se tímto už přidala ke StatCounteru, který také už dříve hlásil, že Windows 10 předhonily sedmičky. Nyní už tak můžeme považovat desítky za opravdu nerozšířenější desktopový systém světa a zhruba za rok pro něj přijde ještě další vzpruha. 
 
Jak už jsme dnes jednou zmínili, Windows 7 přijdou dne 14. ledna 2020 i o rozšířenou podporu, takže Microsoft je už zcela vyřadí a přestane pro ně tvořit bezpečnostní aktualizace. To se asi nesetká s odporem, remcáním a brbláním, takže je otázka, zda Microsoft přece jen neustoupí. Windows 8 a 8.1 to čeká až 10. ledna 2023 a v jejich případě to na rozdíl od Windows 7 vypadá, že ukončení podpory bude málokoho zajímat. 
 


reklama