reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 už nebudou vyžadovat “bezpečné odebrání” USB disků

8.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 už nebudou vyžadovat “bezpečné odebrání” USB disků
Jednou ze změn, které přinesla poslední velká aktualizace operačního systému Windows 10, je i změna výchozího chování při odpojování USB paměťových disků. Už je nebude nutné vždy “bezpečně odpojovat”.
Pokud chcete v počítači vyjmout paměťové zařízení připojené přes USB, ve většině případů jste museli nejprve kliknout na dané zařízení a dát ho “bezpečně odebrat”. To se ale u poslední aktualizace operačního systému Windows 10 v1809 poněkud změní. Windows totiž umí s USB disky pracovat dvojím způsobem. V režimu vysokého výkonu povoluje cachování přenášených dat, a aby vše korektně proběhlo, je potřeba nejdříve vše správně ukončit. Druhý režim naopak zajišťuje možnost vyjmout zařízení bez vynuceného ukončování, jenže zase s výkonnostní penalizací.
 
Windows 10
 
Oba dva režimy jsou běžně podporovány, nicméně tím výchozím byl právě ten výkonný. To se změnilo a nově je výchozím režimem ten, který umožňuje pohodlnější vyjmutí disku. Pokud byste se chtěli vrátit k původnímu řešení, můžete. Je ale nutné to pro každé USB zařízení nastavovat zvlášť. Naštěstí si to Windows pamatuje a příště už použije předchozí nastavení.
 
USB Windows 10
 
snímek z původní verze, kde je výchozí nastavení lepšího výkonu
 
Postup k nastavení naleznete s obrázky i na stránkách Microsoftu. České verze Windows 10 to mají např. v pravém kliknutí na Tento počítač > Spravovat > Úložiště > Správa disků. Tam kliknete na daný USB disk a Vlastnosti. V záložce Zásady si pak lze vybrat mezi oběma režimy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama