reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wozniak varuje před Facebookem, lidé ztrácí soukromí

10.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Wozniak varuje před Facebookem, lidé ztrácí soukromí
Steve Wozniak, jeden ze zakladatelů Applu, se v nedávném rozhovoru kriticky vyjádřil na adresu schraňování dat moderními zařízeními. Varoval ale také před používáním Facebooku, čímž ztrácíme soukromí a dle jeho slov nemá smysl.
V rozhovoru pro TMZ na washingtonském letišti se Steve Wozniak, jeden ze zakladatelů společnosti Apple, rozpovídal na téma soukromí v moderní době. Zmiňoval fakt, že naše mobilní zařízení nás stále monitorují a data jsou využívána nejen k naší potřebě, ale také k potřebám inzerentů. Řekl, že by si uměl představit situaci, kdy bude daná služba či produkt dražší, pokud to bude znamenat vyšší soukromí a ochranu osobních dat před inzerenty. Přeci jen je mnoho služeb placeno z reklam a na nich navázanými činnostmi s osobními daty.
 
Steve Wozniak
 
autor: Gage Skidmore [CC BY-SA 2.0], přes Flickr
 
Wozniak se ale kriticky vyjádřil i na adresu sociálních sítí, zejména Facebooku. Dle jeho názoru je mnoho různých typů lidí a pro některé z nich mohou být výhody, které jim Facebook poskytuje, skutečně důležitější než ztráta soukromí. Na druhou stranu je zde většina lidí, mezi které se i sám počítá, pro které to neplatí a jeho doporučením pro většinu lidí je to, aby našli způsob, jak se dostat z Facebooku. On sám to tak učinil před rokem po skandálu s Cambridge Analytica. Faktem je, že Facebook zejména mezi mladými poslední dobou výrazně ztrácí zastoupení, mnozí preferují jiné sociální sítě jako Instagram nebo Snapchat.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama