reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

X-Bows: nový typ ergonomické klávesnice z Kickstarteru

14.9.2017, Jan Vítek, aktualita
X-Bows: nový typ ergonomické klávesnice z Kickstarteru
Na Kickstarter se dostal projekt ergonomické mechanické klávesnice X-Bows, který chce zaujmout všechny ty, kteří u klávesnice prosedí mnoho hodin denně. Už nyní je navíc zřejmé, že projekt bude úspěšně financován. 
X-Bows Mechanical Ergonomic Keyboard, to je tedy novinka chystající se na příchod na trh i díky financování drobných přispěvatelů na serveru Kickstarter. Jde o malou klávesnici, kterou bychom mohli označit za TKL (tenkeyless), čili klávesnici bez numerické části. Ovšem rozložení jejích kláves bylo podstatně pozměněno, jak ukáže následující obrázek. 
 
 
Je jasné, že tvůrci zde kladli důraz na psaní všema deseti, neboť rozložení hlavních kláves přizůsobili přirozené poloze prstů, a to i kratšímu malíčku, z čehož se ovšem vymyká zcela vrchní řádek funkčních kláves. Je ale také vidět, že řada kláves má naprosto jinou pozici, než na jakou jsme zvyklí. Však kdo by čekal Backspace a Enter uprostřed klávesnice společně se Shift a Control? Klávesy Backspace a Enter ale najdeme také na jejich obvyklých místech, respektive někde v očekávané oblasti, neboť i zbytek klávesnice byl řádně překopán. 
 
 
Pokud by se tak někdo rozhodl pro klávesnici X-Bows, musí si být vědom toho, že si bude nějakou dobu zvykat, ale tvůrci pak slibují, že budeme moci psát rychleji a déle. To si ale pochopitelně bude muset každý vyzkoušet sám s tím, že zachováno zůstalo alespoň hlavní schema rozložení kláves, a to klasické QWERTY. Co se týče absence numerické části, ta mnoha lidem nemusí vůbec vadit, zvláště když jsou zvyklí psát všemi deseti a když nepotřebují psát s diakritikou. 
 
Klávesnice X-Bows má také nabídnout dlouhou výdrž i díky svému hliníkovému jádru, které její konstrukci z ABS vyztužuje. Celkově pak má vážit kolem 800 gramů a využívá mechanická tlačítka od firmy Gateron s udávanou životností 50 milionů stisků. Gateron ostatně vyrábí tlačítka s označením Red, Black, Brown a Blue, takže je jasné, že se snaží opičit po německé firmě Cherry. Za zmínku stojí také 100% anti-ghosting, čili NKRO a vedle toho tu máme RGB podsvícení s 15 efekty. 
 
Prvotní nabídka modelů s cenou 120 kanadských dolarů už je zamluvena, takže případně nezbývá, než nabídnout více, nebo si počkat na to, až bude klávesnice běžně dostupná, což ale nemusí nastat. První zájemci se mají svého modelu dočkat v prosinci 2017. 
 
reklama