reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xbox nové generace má být pouze jedna

25.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Xbox nové generace má být pouze jedna
Dříve jsme si četli o tom, že projekt Scarlett, který ukrývá Xbox nové generace, se dále dělí na Anaconda a Lockhart. Očekávaly se zkrátka dvě konzole, a to pravděpodobně jedna výkonná a jedna slabší. To však už neplatí.
Sám xboxový šéf Phil Spencer, jehož divize se v rámci firmy vyvinula z ošklivého káčátka v důležitý podnik, dříve mluvil o tom, jak je ponořen do navrhování konzolí Xbox nové generace. Nyní ale v rozhovoru pro Business Insider uvedl, že sice mluvil o více připravovaných konzolích Xbox, ale tím myslel i nejnovější přírůstek v podobě bezmechanikové verze Xbox One S, takže když do toho započteme ještě Xbox Next (nejde o finální označení), rázem tu máme plurál. Dle ohlasů jde ale pouze o chabý pokus zakrýt to, že plány společnosti se v tomto ohledu změnily. Spencer se k něčemu takovému těžko bude chtít přiznat, neboť by to ukázalo na nerozhodnost firmy ohledně generace konzolí, kterou očekáváme již příští rok. 
 
 
Můžeme tak nejspíše zapomenout na to, že přijde výkonná Anaconda a levný Lockhart. Nebylo přitom dosud zcela jasné, jak ty přesně zapadají do projektu Scarlett, který měl nejspíše zahrnovat obě, ale co měl především Lockhart nabídnout, toť otázka. Nyní je plán takový, že projekt Scarlett se prostě a jednoduše bude týkat uvedení jedné výkonné konzole na trh, pochopitelně nejspíše v několika verzích lišících se svou výbavou, a to především úložným systémem. 
 
Dalo se přitom uvažovat o tom, že Lockhart bude jen prosté zařízení určené pro "příjem" streamovaných her, což by mohl zajistit kdejaký ARM v malé krabičce velikosti set top boxu a pak by Microsoft mohl usoudit, že trh na něco takového zatím ještě není připraven. To ale popírá brzký nástup Google Stadia a i dle dostupných informací šlo s největší pravděpodobností o něco jiného. Mohla by to být prostě slabší verze konzole určená třeba pro uživatele, jimž stačí Full HD televizor či prostě hraní v tomto rozlišení a nepotřebují 4K/Ultra HD. Pak můžeme spekulovat o tom, proč by mohlo sejít z plánů na výrobu takového zařízení. 
 
Extremetech uvádí, že tu je více důvodů. Jednak to jsou zjevné potíže s vývojem her pro silnější a slabší platformu. Znamená to nutnost dvojí optimalizace a celkově práce navíc a výsledek by nemusel ani působit dobře při srovnání s chystanou PS5.
 
A potom je tu opět téma streamování her, které už je velice aktuální, jak dobře víme. Úkolem pro Lockhart mělo být otevření dalších trhů pro Xbox, kde by samotná Anaconda byla moc drahá. Právě to ale ohrožuje technologie streamování, která se může velice rychle rozšířit. Záleží pouze na kvalitě připojení a libovůli poskytovatelů, kteří by tak mohli snadno z konzole Lockhart udělat neprodejné zařízení. 
 
V případě firmy Sony se dle dosavadních informací také chystá jedna PlayStation 5, takže tu bude opět souboj dvou konzolí, a to ne ani tak hardwarový, jako spíše platformový. Microsoft už nějaký ten pátek skupuje herní studia a chystá se nabízet vlastní exkluzivity, i když by to měly snad být exkluzivity nejen pro Xbox, ale i pro PC. Pokud se tyto platformy spojí, a že už se dávno propojují, může to mít Sony celkově velice těžké. 


reklama