reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xeonová roadmap od Intelu ukazuje na 10nm Ice Lake-SP s 26 jádry

22.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Xeonová roadmap od Intelu ukazuje na 10nm Ice Lake-SP s 26 jádry
Důvěru ve schopnost Intelu využít svůj 10nm proces pro tvorbu nových výkonných procesorů nám řádně nabořily uniklé roadmap z firmy Dell. Nyní tu máme další snímky už přímo od Intelu, které se týkají hlavně serverových CPU. 
Jednu Xeonovou roadmap už jsme letos viděli a ta ukazovala, že po Cascade Lake mají následovat ještě Cascade Lake Refresh a po nich až možná něco opravdu nového s větším počtem jader než 28 na čip či 56 na procesor. Nyní tu máme pár novinek. 
 
 
Snímky pochází ze setkání s Investory, takže jde o oficiální údaje Intelu, který slibuje jednak to, že zvýší kadenci, v níž na trh vypouští nové Xeony, a to z 5 až 7 kvartálů na 4 až 5. Příští rok bychom se měli dočkat serverových Cooper Lake i Ice Lake, což tedy znamená 14nm i 10nm serverové procesory, ale nic upřesňujícího v prvním snímku není. Rok 2022 pak má přinést příští generaci, čili už možná nástupnickou architekturu za Core, nebo alespoň 7nm proces, ale ještě předtím tu je termín Sapphire Rapids. Půjde o procesorovou generaci Sapphire Rapids-SP (vedle ní to bude ještě Granite Rapids-SP) s podporou PCIe 5.0 a DDR5 na osmi kanálech. Logicky by také mělo jít o 10nm čipy. 
 
roadmap firmy Huawei, která se však dalších Xeonů těžko dočká
 
Právě zmíněné Cooper Lake-SP/AP (platforma Whitley) můžeme brát jako refresh dnešních Cascade Lake, ostatně mají mít max. 48 jader (dva čipy na CPU), podporu PCIe 3.0 a 8kanálů DDR4. Očekávají se během prvního kvartálu 2020 i s Optane na modulech DIMM generace Barlow Pass. 
 
 
Poté už Intel slibuje Ice Lake-SP pro druhý kvartál 2020, které už mají být vyráběny procesem 10nm+, čili druhou generací 10nm technologie. Počítá se s podporou PCIe 4.0, osmi kanálů pro DDR4, avšak s maximálně 26 jádry, zatímco 14nm Xeony už dávno mají až 28 jader. Intel se tak opravdu neodváží na 10nm procesu tvořit složitější procesory, i když na druhou stranu už tyto Xeony využijí jádra známá jako Sunny Cove, jejichž architektura slibuje výrazný nárůst výkonu ta takt, a to alespoň o 10 procent. Samozřejmostí by pak měla být vyšší energetická efektivita. 
 
Na daných roadmapách nás může zaujmout i ten fakt, že Intel umístil nástup generace Cascade Lake na konec roku 2018. Veškeré tyto procesory se ale dle dostupných informací dostaly na trh až letos v dubnu, takže je otázka, jak to bude s oním slíbeným 1. kvartálem pro Cooper Lake-SP a 2. kvartálem pro Ice Lake-SP.
 
 
Intel si tak na letošek chystá první várku 10nm procesorů a mezi ty budou patřit asi výhradně jen menší, mobilní a úsporné čipy. Příští rok už to tak bude 10nm+, který už bude dle všeho vhodný i pro větší čipy, ale zda se zároveň s Xeony dočkáme i 10nm desktopových CPU, o tom se můžeme jen dohadovat. Ostatně daný proces může být rezervován spíše pro Xeony, grafiky Xe a různá FPGA či jiné čipy důležité pro velice výdělečný serverový byznys, kde lze akceptovat i vyšší výrobní náklady. A pokud zákazníci budou jinak na pultech stále sahat i po Core, ať budou Ryzen 3000 jakékoliv, dalo by se spíše očekávat, že intelovské desktopové procesory opustí 14nm proces nejdříve v roce 2021. 
 
Zdroj: wccftech 


reklama