reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi představilo 52kg humanoidního robota CyberOne

11.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Xiaomi představilo 52kg humanoidního robota CyberOne
Trh s humanoidními roboty bude za pár let možná docela bohatý. Vedle očekávaného modelu Optimus od Tesly tu teď máme i novinku společnosti Xiaomi. Jmenuje se CyberOne a má být schopen učit se nové věci. 
Čínská společnost Xiaomi představuje svého humanoidního robota CyberOne. Nejde o prvního robota firmy, který by měl imitovat živou bytost, v minulosti už představila elektronického psa CyberDog. Novinka má 177 cm na výšku a váží 52 kg, výrobce mu dokonce i přisoudil znamení věrokruhu, díky době představení jde o lva. Tvář robota je tvořena ohebným displejem OLED. Má senzory pro vnímání prostoru ve 3D a dvojici mikrofonů. Celkem má 21 kloubů, je schopen rozpoznávat 45 lidských emocí (otázkou pochopitelně je, jak moc úspěšně) a 85 environmentálních významů.
 
Xiaomi CyberOne
 
Navíc prý zvládá učit se nové schopnosti. Systém umělé inteligence byl postaven na základu softwaru od robotické divize Xiaomi Robotics Labs. V jedné ruce unese závaží o hmotnosti 1,5 kg. Hovoří se o ceně mezi 600 a 700 tisíci čínských juanů (2,1 až 2,4 mil. Kč). Zatím se ale ještě neprodává a je stále vyvíjen. Pokud jde o konkurenčního robota Tesla Optimus, tak ten by ve funkčním prototypu měl být ukázán 30. září na Tesla AI Day.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama