reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube chce využít Wikipedii pro boj s dezinformačními videi, ta ale o tom netušila

15.3.2018, Jan Vítek, aktualita
YouTube chce využít Wikipedii pro boj s dezinformačními videi, ta ale o tom netušila
Společnost YouTube se rozhodla bojovat proti dezinformačním videím pomocí známého zdroje informací, serveru Wikipedia. To by chtěla provést tak, že bude ukazovat upoutávky na články Wikipedie hned vedle videa. 
Samotná Wikipedia, respektive Wikimedia Foundation, však o žádném takovém záměru předem nevěděla, a tak je zřejmé, že YouTube s ní takovou věc neprojednával. Však by se dalo mluvit o tom, že by tím obě strany navázaly jistou formu spolupráce či partnerství, ale takto to vypadá, že chce YouTube a potažmo Google prostě jen využít Wikipedii proto, že tu je a je považována za volný zdroj informací. 
 
 
O tomto záměru informovala samotná CEO YouTube Susan Wojcicki v rozhovoru pro Wired. Ta mluvila konkrétně o "information cues", čili o malých boxech s textem, které tak mohou být podobné jako na samotné Wikipedii, když ukazatelem myši překryjeme odkaz na reference. 
 
To se má týkat nejen videí, které byly nějakým způsobem označeny za konspirační či dezinformační, ale prostě všech, kde probíhá živá debata. Využití Wikipedie ale vyvolalo obavy, že se YouTube bude chtít jen tak sám z vlastního rozhodnutí přiživit na práci dobrovolníků, kteří tvoří a kontrolují celý obsah této online encyklopedie. Řada z nich přitom už dnes má za úkol zaměřovat se na konspirace, pseudovědecké informace a jiné. 
 
Katherine Maher z Wikimedia Foundation také poukázala na to, že Wikipedia už dnes postrádá finanční podporu, která je velice důležitá k dlouhodobému přežití celého projektu, a právě proto je viděn krok YouTube se značnou nelibostí. Sama Maher rovněž poukazuje na to, že Wikipedia není a nechce být platforma, jejímž informací by se dalo slepě věřit. Má to být především platforma, skrze níž se můžeme teprve dostat k ověřitelným informacím. Občas se tak stane třeba to, že se na stránky Wikipedie dostanou nepravdivé informace třeba o smrti celebrity, která si přitom uživá pevného zdraví. 
 
CEO YouTube také nemluvila o tom, že chce využít pouze Wikipedii. Uvedla, že chce zapojit více zdrojů informací, ale pouze v případě Wikipedie byla konkrétní. 
 
Zdroj: KitGuru 


reklama