reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTuber nechal dle FAA své letadlo schválně havarovat, přijde o průkaz pilota

22.4.2022, Jan Vítek, aktualita
YouTuber nechal dle FAA své letadlo schválně havarovat, přijde o průkaz pilota
YouTuber Trevor Jacob na konci minulého roku zveřejnil video, v němž je zdánlivě nucen opustit své letadlo, jemuž údajně selhal motor. Americká Federal Aviation Administration to ale vidí poněkud v jiném světle. 
Video, které viděly již téměř dva miliony lidí, ukazuje Trevora Jacoba, bývalého snowboardingového reprezentanta Spojených států, jak nasedá do svého malého letadla Taylorcraft, modelu 1940, které už na konci první minuty videa ztrácí tah motoru, který se poté ihned zastavuje. Nevypadá to přitom, že by se Jacob moc snažil o opětovné nahození motoru a už po pár desítkách sekund začne otevírat dveře v přípravě na seskok. Letadlo přitom v té době letí ve velké výšce, která by mu umožnila se přinejmenším rozhlédnout a zvážit možnosti, přičemž Jacob dle videa ani nekomunikuje s letovou kontrolou. Zkrátka i dle reakcí jiných pilotů dělá vše špatně. 
 
 
Šlo by jistě namítnout, že v případě výpadku motoru bude pilot pod extrémním stresem, nicméně ten očividně Jacobovi nezabránil v tom, aby si ještě před seskokem připravil selfie tyč s kamerou a natočil svůj dlouhý volný pád, přičemž záznam existuje i z pádu samotného letadla.
 
Už 10. ledna také Jacob po smazání původní verze videa zveřejnil upravenou verzi, která je kratší o téměř 4 minuty, ale tato stopáž se pochopitelně zcela neztratila a i na jejím základě byla určena pozice a výška, z níž by Jacob měl ve svém letounu být velice pohodlně schopen doplachtit zpět na letiště i s výškovou rezervou. Přímo pod sebou měl také u koryta řeky hned několik míst vhodných pro přistání. 
 
 
Na nesrovnalosti také už upozornili úředníci FAA, dle nichž Jacob skutečně vůbec nekontaktoval letovou kontrolu, neprojevil žádnou snahu o opětovné nahození motoru, dále už měl dle svého videa před zastavením motoru nasazen padák a navíc měl mít opravdu v blízkosti hned několik míst vhodných k přistání. Federal Aviation Administration (FAA) nakonec Jacoba obvinila z toho, že celou situaci nahrál, čili že zcela záměrně nechal své letadlo spadnout do prostoru Los Padres National Forrest v Kalifornii, čímž ohrozil cizí majetek a životy. 
 
FAA přitom Jacoba požádala o vrácení pilotního průkazu už 11. dubna, přičemž on sám popřel, že by dopis s takovou výzvou vůbec obdržel. Nyní mu ovšem hrozí pokuta 1644 dolarů za každý den, kterým bude oddalovat vrácení průkazu.  


reklama