Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Youtuber postavil chodící verzi robota AT-AT ze Star Wars s pomocí 3D tisku

3.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Youtuber postavil chodící verzi robota AT-AT ze Star Wars s pomocí 3D tisku
Mechanický inženýr James Burton má oblíbený YouTube kanál věnovaný robotice a jeho dalším počinem je pokus o stavbu robota AT-AT ze Star Wars (Hvězdných válek). Na jeho nestabilitě si už spousta lidí vylámala zuby.
Obrovský robot AT-AT (All Terrain Armored Transport) ze série filmů Hvězdných válek (Star Wars) se už mnohokrát stal terčem zájmu různých inženýrů, kteří chtěli postavit jeho repliku. Spousta z nich si ale vylámala zuby na jeho pověstné nestabilitě. Čtyři dlouhé nohy a vysoké těžiště nejsou zrovna pro stabilní chůzi dobrým předpokladem (ono je vůbec otázkou, zda chodící koncepce dává smysl). James Burton ze stejnojmenného YouTube kanálu má už přes 1,1 milionu sledujících a nyní se pokusil postavit vlastní repliku tohoto robota. Nesoustředil se ale na vzhled jako spíše na princip pohybu. A výsledek je dosti slušný.
 
 
Využil zde ve velkém 3D tisku (má hned několik 3D tiskáren, které umožňují dostatečně rychlou výrobu většího množství dílů najednou), řídící desku Arduino Mega 2560 a spoustu servomotorků. Systém se mu povedlo vyladit tak, aby robot mohl snižovat svou výšku i se pohybovat směrem dopředu tak, aby se výška horní části držela na víceméně konstantní úrovni. Výsledkem je, že i když robot stojí na třech nohách, je poměrně stabilní. Zajímavostí je, že se více kymácí při pohybu směrem vpřed než při pohybu směrem vzad. Burton na GitHubu zveřejnil CAD soubory i příslušné zdrojové kódy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.