reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Za muže, kterého nebaví třídit Lego, to udělá umělá inteligence

30.6.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Za muže, kterého nebaví třídit Lego, to udělá umělá inteligence
Umělá inteligence může dostat různé úkoly. Od těch obyčejnějších až po ty podivnější. Neobvyklou práci má umělá inteligence, která s pomocí kamery musí třídit jednotlivé dílky známé stavebnice Lego. 
Umělá inteligence se dá použít k mnoha věcem. AI AlphaGo zvládne hrát starou čínskou deskovou hru Go lépe než kterýkoliv člověk. Jiná umělá inteligence s chutí skládá podivná videa a zvukové stopy. Lidé ale zapojují svou kreativitu někdy opravdu vynalézavě, takže AI dostane velmi neobvyklý úkol. Jaques Mattheij si totiž vyrobil umělou inteligenci, jejímž jediným úkolem je třídit opravdu velké množství kostiček stavebnice Lego. Pokud se totiž AI zvládne naučit dobře rozpoznávat jednotlivé druhy, je na třídění objektů či obrazů ideálním pomocníkem a člověku může ušetřit spoustu práce.

Stavebnice Lego je velmi známá a lidé ji stále kupují. Jaques Mattheij zjistil, že přeprodejem setů Lega či vzácných dílů je možné vydělat nějaké peníze. K tomu je ale třeba nejdříve roztřídit velké množství různých kostiček Lega, aby se daly následně prodat v menším množství. Jaques Mattheij si objednal dvě tuny Lega a stavebnicí zaplnil celou garáž. 
 

Namísto toho, aby se muž pustil do vyčerpávajícího třídění, rozhodl se vytvořit si vlastní stroj na rozlišování jednotlivých kostiček Lega. K tomu byla třeba i umělá inteligence, protože právě ona představovala "mozek" celého procesu a rozlišovala jednotlivé díly. Stavebnice Lego totiž přišla v podobě 38 000 různých tvarů a s více než stovkou barevných odstínů, takže i umělá inteligence měla co dělat.

Po sestavení konceptu, na který Jaques Mattheij použil i samotné Lego, strávil následujících šest měsíců vylepšováním svého prototypu. Nejedná se o žádný profesionální stroj, výsledek je spíše ukázkou mužova kutilství a vynalézavosti.

Využívány jsou dopravní pásy, které vezou kostičky Lega kolem kamery, která jednotlivé části skládačky snímá. Výsledné snímky jsou převedeny k neuronové síti, která je jako součást výcviku zpracuje. Jediné, co musí Jaques Mattheij dělat, je kontrolovat chyby v úsudku umělé inteligence. Jak se neuronová síť učí, chyb je podle slov Jaquese Mattheije stále méně. Až vše bude vyladěné, muž může začít prodávat výsledky.

Zdroj: engadget.com
reklama