reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zájem o EUV roste, ASML zvyšuje o čtvrtinu své tržby

20.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Zájem o EUV roste, ASML zvyšuje o čtvrtinu své tržby
Společnost ASML včera ohlásila, že už dokáže nabídnout 250W zdroj EUV záření, který je tak dost silný pro praktické nasazení. V reakci na to si už přední výrobci čipů začali objednávat stroje této firmy, jejíž tržby tak budou růst.
ASML dosáhlo důležitého milníku pro nasazení EUV, jak bylo včera oznámeno a to znamená právě vytvoření dostatečně silného zdroje extrémního ultrafialového záření ve vlnové délce 13,5 nm. Na to se čekalo dlouhou řadu let a nyní to vypadá, že pro holandskou společnost ASML z Veldhovenu nastávají zlaté časy, neboť zájem o její výrobní stroje prudce roste a vypadá to, že největší problém bude uspokojit poptávku po nich. 
 
 
Tyto stroje jsou přitom extrémně složité a firma ASML má kapacity na to, aby jich v tomto roce vyrobila pouze 12. Čili výroba jednoho zabere přibližně měsíc a výsledkem je takováto mašina o velikosti městského autobusu, jejíž cena se pohybuje na částce přes 100 milionů eur. 
 
 
ASML nedávno dostalo objednávky na 8 nových EUV strojů, které si objednaly společnosti Intel, Samsung a TSMC, čili vedle GlobalFoundries ti nejvýznamnější výrobci počítačových čipů na světě. To má navýšit celkový počet objednávek na 27, což je tak dvojnásobná roční výrobní kapacita firmy. 
 
Ta tak chce co nejdříve reagovat a už od příštího roku by její výroba EUV strojů měla být dvojnásobná a v roce 2019 by to už mělo být rovnou kolem 40 kusů. Už v tomto čtvrtletí se přitom tržby ASML mají dostat na částku 2,2 miliard eur a vypadá to, že je zajištěno jejich postupné zvyšování v příštích letech. Na to pochopitelně reagovala i hodnota akcií firmy, která v posledním roce vzrostla o 30 procent a hodnota celé firmy je nyní odhadována na 53 miliard eur. 

reklama